Erişilebilirlik

Gül-Powell Görüşmesi - 2004-09-25


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları nedeniyle New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'a, Kerkük'ün durumu, PKK'yla mücadele ve Kıbrıs konusunda Türkiye'nin beklentilerini iletti.

Gül'ün Powell'a, ABD ile Türkiye arasında Irak konusunda daha yakın koordinasyon olması ve Türkiye'nin kaygılarına ABD'nin daha çok önem vermesi gerektiğini söylediği belirtildi. Gül'ün, Türkiye'nin, ABD tarafından kuzey Irak'ta PKK terör örgütüne karşı somut adımlar atılmasını beklediğini söylediği öğrenildi.

Görüşmeden sonra verilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Gül, ABD Dışişleri Bakanına Türkiye'nin Kerkük konusundaki hassasiyetini iletti ve bu kentin statüsünün, daha sonra kargaşaya yolaçmamak için bir an önce tayin edilmesi gerektiğini belirtti.

Abdullah Gül, Irak'ta Türk sivillerin kaçırılıp öldürülmesini önlemek için Amerika'nın daha çok çaba harcamasını istedi.

Gül'ün, Kıbrıslı Türklerin dünyadan tecrit edilmiş durumuna son vermek için ABD tarafından atılan adımlardan duyulan memnuniyeti dile getirdiği ancak bunların yeterli olmadığın vurguladığı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı ise Kıbrıs Türk tarafına yardımcı olma yönünde çaba harcamaya devam edeceklerini söyledi.

Görüşmede Powell'ın, ülkesinin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasını desteklediğini söylediği, bunun çok önemli olduğunu vurguladığı bildirildi.

Türk yetkililer tarafından verilen bilgiye göre, Powell, Türkiye'nin Kerkük'le ilgili kaygılarını bildiklerini ve Amerika'nın Bağdat Büyükelçisi John Negroponte'nin bu konuyu yakından izlediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG