Erişilebilirlik

'Borç Yükümüz Geçmiş Dönemlerden Geliyor' - 2004-09-24


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, New York'ta Türk Amerikan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, büyük dış borçlanmanın önümüzdeki dönemde Türkiye'de enflasyon baskısını artıracağı tezine karşı çıkmadı.

BM Genel Kurulu çalışmaları nedeniyle New York’ta bulunan Gül, Türk Amerikan İş Forumu üyeleriyle yaptığı kahvaltıda sorulan soru üzerine, Türkiye'nin dış borçlarının gayri safi milli hasilasına oranla düşme gösterdiğini söyledi ancak büyük dış borçlanmanın önümüzdeki dönemde enflasyonu olumsuz etkileyeceği tezine karşı çıkmadı.

Gül, “Döviz kurlarından dolayı borçlar çok gözüküyor. Halbuki gayri safi milli hasıla içinde borç oranına bakıldığında yüzde 90’lardan yüzde 70’lere düştüğünü görüyoruz ki, önemli olan budur. Ben Türkiye’de her şey halloldu demeye çalışmıyorum. Karmakarışık bir ülke ayağa kalkıyor. Kısa süre içinde ortaya çıkan ekonomik eğilimlerin positif bir istikamette olduğunu söylemeye çalışıyorum. Borç yükümüzün nereden geldiğini biliyorsunuz, geçmiş dönemlerden, batmış bankalardan gelen bir miras devraldık. Bunların hepsinin temizlenmesi için uğraşılıyor, önemli olan borçların milli hasıladaki oranıdır” dedi.

Gül, 2002’deki yüzde 8’lik büyümenin, 2003’de yüzde 5 olduğunu, bu yıl ise yine yüzde 8’lik büyüme beklendiğini belirtti. Bazı ekonomistler Türkiye’nin yüksek dış borçları nedeniyle bu yıl büyümenin yüzde 2 civarında gerçekleşeceğini ve enflasyon baskısının artacağını öne sürüyorlar.

Abdullah Gül, yıl sonunda Lira'dan 6 sıfır atılması yolundaki kararı İş Konseyi üyelerine duyururken bir şaka yaptı ve “paralar basılıyor, böylece milyarderler hizaya gelecek ve yılbaşından itibaren herkes kuruşunu hesaplamaya başlayacak” ifadesini kullandı.

Bu arada Sten Rogers şirketini temsilen bakana soru yönelten Orhan Konur, limanlardan ticaretin taşımacılık sorunları nedeniyle imkansız hale geldiğini, ticaret rakamlarının bu gerçeği yansıtmadığını, İzmir limanının sorunlarını ve uluslararası taşımacılık şirketlerinin mal taşımayı reddettiklerini dile getirdi.

Avrupa Birliği tarafından 6 Ekim'de açıklanması beklenen raporun Türkiye’de gerçekleşen bütün reform sürecini ve başarıları yansıtacağını kaydeden Gül, Türk Ceza Kanunu’nuna eklenmek istenen zina maddesinin basın ve köşe yazarlarınca abartıldığını söylerken, Amerika’da pek çok eyalette buna benzer yasaların geçerli olduğunu örnekleyerek zina konusundaki girişimi savunmaya çalıştı.

XS
SM
MD
LG