Erişilebilirlik

BM'de Türkiye'den Kıbrıslı Türklere Destek Çağrısı - 2004-09-24


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, örgüt üyesi ülkeleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının dünyadan tecrit edilmiş durumuna son vermek için ikili düzeyde somut adımlar atmaya çağırdı.

Gül, Kıbrıs Türklerinin Birleşmiş Milletler planı üzerinde yapılan referandumda cesur bir şekilde "evet" oyu kullandığı halde, aradan beş ay geçmiş olmasına rağmen bu tutumunun karşılığını görmediğini hatırlattı. Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin, Haziran ayında Kıbrıs konusunda Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda Konseyi, bütün ülkelere Kıbrıs Türklerine uygulanan "gereksiz" yaptırımlara son verme konusunda öncü olmaya çağırdığını hatırlattı. Gül, Konseyin, Genel Sekreterin bu çağrısı yönünde karar alması gerektiğini belirtti.

Abdullah Gül, Türkiye'nin, Irak geçici hükümeti tarafından bu ülkede demokrasinin gerçekleşmesi için atılan adımları ve terörle mücadele konusunda uluslararası girişimleri desteklediğini, bu amaçla harcanan çok yanlı çabaların yoğunlaştırılmasını istediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG