Erişilebilirlik

Brüksel'de Türkiye Pazarlığı - 2004-09-23


Türkiye ile Avrupa Birliği arasında çıkan son anlaşmazlığın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birliğin genişleme yetkilisi Gunter Verheugen arasında bu sabah yapılacak görüşmede aşılmasına çalışılacak.

Brüksel, Kopenhag Kıstasları çerçevesinde geriye kalan tüm eksikliklerin giderilmesinde ısrar ederken, Ankara diğer adaylara yapıldığı gibi zaman tanınmasını ve önce müzakereleri başlatma kararı alınmasını istiyor.

Brüksel’de nefesler tutuldu. Gözler ve kulaklar öğlen saatlerinden yapılacak Erdoğan-Verheugen görüşmesine çevrildi. Tam bir pazarlık havasında geçeceği tahmin edilen buluşmanın mutabakatla sonuçlanacağından umutlu olanların sayısı hiçte az değil.

Karşılıklı uzlaşmanın nasıl bir zemin üzerine oturtulacağı merak konusu oluyor.

Türk hükümetinin son günlerde sürekli olarak müzakerelerin başlatılması için gerekenlerin yapıldığına dikkat çektiği gözden kaçmıyor. Buna karşılık Avrupa Komisyonu’nun elinde uzunca bir eksikler listesi var. Tıkanmaya yol açan olay ise iktidarın zinayı suç kapsamı çerçevesinde Türk Ceza Kanunu’na dahil ettirmeye çalışması olmuştu. Ceza yasasının çıkarılması müzakerelerin başlatılabilmesi için yerine getirilmesi zorunlu bir koşul.

Başbakan Erdoğan bu konudaki ısrarından vazgeçip, önümüzdeki hafta meclisi olağanüstü toplantıya çağırarak Ceza Kanunu ile ilgili son değişiklikleri tamamlama sözü karşılığında, Komisyon’dan diğer eksikliklerin müzakerelerle ilgili karar sonrasına bırakılmasını isteyebilir.

Avrupa Birliği, yeni üye olan 10 ülkenin bazılarında mevcut olan eksikliklerin, müzakereler başladıktan sonra giderilmesine göz yummuştu. Türkiye’ye müsamaha göstermemesi, ayrımcı bir davranış olarak yorumlanabilir. Oysa Brüksel diğer adaylardan farklı davranmayacağı sözünü vermişti.

Türkiye, duyarlı bir çok değişikliği 17 Aralık sonrasına bırakmak istiyor. Böylece içerideki tepkiler, müzakerelerle ilgili karar sayesinde şiddetini kaybetmiş olacak.

Başbakan Erdoğan’ın Brüksel’de Avrupa Komisyonu’nun başkanı Romano Prodi ile görüşmesi de sürpriz olmayacak. Prodi Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’ı kapsayan bir Kafkasya gezisi yapmıştı. Gün boyunca Brüksel Türkiye ile yatacak, Türkiye ile kalkacak demek abartı olmaz.

Avrupa Parlamentosu’nda Hıristiyan Demokratların 2 günlük Türkiye Semineri başlıyor.

Karma Parlamento Komisyonu’nun Avrupa Kanadı eş başkanlarından Fransız jacques Toubon’un sabah, ardından da Sosyalist Grup başkanı Martin Schulz’un öğleden sonra basın toplantıları var.

Başbakan Erdoğan, Verheugen ile görüşmesi ardından, parlamentonun en yüksek siyasi karar organlarından biri olan başkanlar konferansında konuşacak. Fakat daha önce parlamento başkanı Borrell ile ikili bir görüşme yapacak.

Siyasi grup başkanlarından oluşan konferansın ardından Borrell ve Erdoğan’ın ortak bir basın toplantısı yaparak varsa varılan mutabakatı açıklamaları bekleniyor.

Başbakan Erdoğan’ın görüşme ve temasları ardından akşam saatlerinde Brüksel’den ayrılacağı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG