Erişilebilirlik

Başkanlık Yarışında Gözler 20 Eylül Tartışmasında - 2004-09-18


Demokrat aday John Kerry, Başkan Bush’la arasındaki siyasi farklılıkları daha da sert biçimlerde açıklamaya çalışırken yapılan yeni kamuoyu yoklamaları başkanlık yarışına ilişkin çelişkili bir tablo sunuyor.

Gallup kamuoyu şirketinin yaptığı son yoklama, Bush açısından olumlu haberler içeriyor. Ankete göre Başkan Bush yüzde 40’a karşı yüzde 54’lük bir destekle Kerry’nin önünde görünüyor. Ancak biri Harris kamuoyu araştırma firması diğeri Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan diğer iki anket ise; iki aday arasındaki yarışın başa baş geçtiğini gösteriyor. Son kamuoyu yoklamaları Başkan Bush’un bu ay başındaki Cumhuriyetçi Parti kurultayından sonra önemli ölçüde önde olduğunu gösteriyordu. Ancak Demokratlar daha sonra yapılan ve Bush ile Kerry arasındaki farkın kapandığını; seçim yarışının yeniden kıran kırana bir rekabete döndüğünü gösteren bazı kamuoyu yoklamalarını ele geçirdi.

Anketlerden çelişkili sonuçlar gelirken Senatör Kerry de başkanın Irak ve ülke ekonomisi konularındaki politikalarına yönelik eleştirilerinin dozunu artırıyor:

"Başkanımız bizi Irak’ta savaşa sokarak ciddi hatalar yaptı. Bizimle beraber davranıp, bize yardım edecek önemli müttefikler olmadan savaşa girmekle hata yaptı. Bu yüzden Irak söz konusu olduğunda, Bush’tan farklı davranacağım tek bir nokta yok, çünkü her şeyiyle farklı davranırdım."

Kerry’nin bu yeni yaklaşımı Clinton yönetiminde çalışan bazı siyasi danışmanların kampanya ekibine dahil olmasından sonra öne çıktı.

Allentown’lı Evelyn Hein gibi Kerry yandaşları Demokrat adayın başkan Bush’a karşı daha saldırgan bir politika izlemesini memnuniyetle karşılıyor:

"Bence John Kerry biraz daha sert bir muhalefet yürütmeli. Geçmişe bu kadar takılmadan, gelecekte ne yapacağını duymak istiyorum."

Ancak ülke çapında kampanyasını sürdüren Bush Irak, ekonomi ve teröre karşı savaş konularında tavrını savunmaya devam ediyor:

"Biz harekete geçtiğimiz ve önderlik yaptığımız için özgür Afganistan’ın yönetimi terörle savaşıyor, Pakistan terörist liderleri yakalıyor, Suudi Arabistan baskınlar düzenliyor ve tutuklamalar yapıyor, Libya silah programından vazgeçiyor, özgür Irak’ın ordusu özgürlük için savaşıyor ve El Kaide’nin önde gelen liderleri ile yandaşlarından dörtte üçünden fazlası adalet önüne çıkarıldı."

Başkanın Wisconsin ve Minnesota gibi eyaletlerde önde gittiğini gösteren bazı eyalet bazındaki kamuoyu yoklamaları da Bush’un seçim ekibini rahatlattı. Dört yıl önceki seçimlerden bu eyaletlerde Demokrat Al Gore galip çıkmıştı. Bush’un bu iki eyalette güçlü bir çaba harcaması Kerry’nin seçim ekibini Demokratların kaynaklarını Kasım ayında kazanmak zorunda olduğu ortada gözüken diğer eyaletlerden bu eyaletlere yönlendirmeye zorlayabilir.

Son kamuoyu yoklamaları seçmenlerin en azından şimdilik Bush’un hem Irak hem de teröre karşı savaş yaklaşımını benimsediğini gösteriyor.

Newsweek dergisinin siyasi yorumcusu Howard Fineman NBC televizyonunda yayımlanan değerlendirmesinde Senatör Kerry’nin Irak konusundaki değişken tavrıyla Bush’a seçim kampanyasında kullanabileceği bir açık verdiğini söyledi:

"Bir başkanlık kampanyasında açık olmalısınız, tutarlı olmalısınız, aynı görüşleri savunmalısınız. Birinci olarak George W. Bush’un seçim kampanyası iyi yönetiliyor, hedefe odaklanmış durumda. İkini olarak savaş konusu hala seçmenlerin büyük bir kısmının aklında en önemli konu olmayı sürdürüyor."

Aylardır yapılan kamuoyu yoklamaları seçmenlerin Bush’un teröre karşı savaşı yönetme becerisine güven duyduğunu gösteriyor. Ancak Irak meselesinde bu ülkedeki şiddet düzeyine bağlı olarak azalıp artan destek oranları bu konunun daha hassas olduğunu gösteriyor.

Washington’da siyasi bir yayın organı çıkartan Stuart Rothenberg, başkanın seçmenleri Irak’taki mücadelenin teröre karşı savaşın bir parçası olduğuna ikna etme konusunda şimdiye kadar başarılı olduğunu söylüyor:

"Bence eğer seçmenler George W. Bush’u genel olarak terör konusuyla ilgili olarak değerlendirirlerse bu onun için olumlu bir şey olur. Ancak seçmenler eğer özel olarak Irak’ı, verilen kayıpları, bombalı araçları ve benzer şeyleri öne çıkarırsa bu başkan açısından o kadar da iyi olmaz."

Kerry taraftarları şimdi başkan Bush’la aradaki farkı kapatmak için ellerindeki en iyi olanak olan başkan adaylarını yapacağı tartışmaları bekliyor. İlk tartışmanın 20 Eylül’de Florida’da yapılması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG