Erişilebilirlik

Ankara-Brüksel İlişkilerinde TCK Gerilimi - 2004-09-17


Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin dün akşam 343 maddesini kabul ettiği Türk Ceza Kanunu (TCK) tasarısı, yürürlük ve yürütme ile ilgili son iki maddesinin iktidar partisi AKP tarafından meclis Adalet Komisyonuna geri çekilmesi nedeniyle yasalaşamadı.

Bunun üzerine Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Gunter Verheugen, gecikmenin "kaygı verici" olduğunu söyledi.

AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Gunter Verheugen, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu kanıtlayabilmesi için yeni TCK tasarısını kabul etmesi gerektiğini ifade etti.

Verheugen, "Tek söyleyebileceğim, yeni ceza yasası kabul edilmiş olsaydı daha iyi olurdu; çünkü bu Türkiye'nin bir hukuk devleti olmanın koşullarını yerine getirip getirmediğinin temel unsurudur" diye konuştu.

Verheugen'in sözcüsü Jean Christophe Filori de yasa tasarısının geri çekilmesinin Türkiye'nin reform süreci hakkında kuşkular doğurabileceğini belirtti.

Brüksel'in bu tepkileri Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı öfkelendirdi. Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği bizim içişlerimize karışamaz" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, son anda geri çekilen Türk Ceza Kanunu (TCK) tasarısının, Meclis`in Ekim`de yeniden açılmasından sonra gündeme geleceğini ve AB`nin Türkiye`nin içişlerine yönelik bir talebi ve tepkisi olamayacağını söyledi.

Türk Ceza Kanunu tasarısı, TBMM Genel Kurulu`nda 343 maddesinin kabul edilmesinin ardından dün akşam yürütme ve yürürlük maddeleri görüşülmeden Adalet Komisyonu`na geri çekilmişti ve zinanın suç sayılması için bir madde eklenmesi ihtimali kamuoyundan ve AB yetkililerinden tepkilere neden olmuştu.

AKP il başkanları toplantısındaki konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Erdoğan, TCK`nin, Meclis açıldıktan sonra Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu (CMUK) ve İnfaz Yasası ile birlikte bir paket olarak getirileceğini söyledi ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Jean-Christophe Filori`nin konuya ilişkin uyarılarının hatırlatılması üzerine, "AB sözcüsünün Türkiye`nin içişlerine yönelik bir talebi, teklifi olamaz" dedi.

Türkiye`nin AB ile uyum süreciyle ilgili gerekenleri yerine getirdiğini vurgulayan Erdoğan, uygulamanın ise kısa süreçte tamamlanmayacağına dikkat çekti.

Erdoğan, "Biz nasıl ki başka bir ülkenin içişlerine karışmıyorsak, onlar da zamanlamaya müdahale edemez. Meclis açıldıktan sonra bu çalışmalar programlı olarak sürdürülecek" dedi.

XS
SM
MD
LG