Erişilebilirlik

Bush Yönetiminden Annan'a Sert Tepki - 2004-09-16


Bush yönetimi, mevcut Birleşmiş Milletler kararlarının 2003 Mart’ında verilen Irak’ı işgal kararı için sağlam bir yasal zemin oluşturduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, önceki gün Amerika öncülüğündeki savaşın bu konuda bir Güvenlik Konseyi kararı olmadığı için yasa dışı olduğunu belirtmişti.

Annan, BBC’ye yaptığı açıklamada Irak savaşının Birleşmiş Milletler sözleşmesine uygun olmadığını ve Amerika öncülüğündeki işgalin kendi görüşünce meşru olmadığını söylemişti.

Kofi Annan’ın bu açıklamasına, Amerika Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher günlük basın toplantısında Güvenlik Konseyi’nde 2002 Kasım’ında kabul edilen 1441 sayılı kararın daha önce alınan bir dizi kararı kapsadığını ve bunların Birleşmiş Milletler’in silah programıyla ilgili taleplerine uymaması durumunda Saddam Hüseyin yönetiminin ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağı tehdidini içerdiğini hatırlattı.

Annan, ise söyleşisinde 1441 sayılı karara ek olarak işgale doğrudan yeşil ışık yakan yeni bir karar alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Ancak sözcü Boucher kabul edilen bir dizi tasarının zaten alınan kararların uygulanması için gerekli bütün araçların kullanılması yetkisini içerdiğini ve ciddi sonuçlarla karşılaşma ifadesinin askeri güç kullanımı anlamına geldiğini ifade etti. Sözcü devamla şunları söyledi:

"Güvenlik Konseyi zaten bu yönde kararlar almıştı. Irak sorunu yıllardır sadece bizim tarafımızdan değil Güvenlik Konseyi tarafından da uluslararası barış ve güvenliğe bir tehdit olarak görüldü. Önlemini almamız gereken bir tehlikeyle karşı karşıyaydık. Bize ve diğer bir çok ülkeye göre devrilmesi gereken bir diktatörle karşı karşıya idik. Ve devrildi de.”

Birleşmiş Milletler kararlarında savaş için gerekli yasal dayanakların çok net ve açık olduğunu belirten Boucher, bir çok ülkenin de bu görüşte olduğunu söyledi.

İngiltere Ticaret ve Sanayi Bakanı Patricia Hewitt da, İngiliz radyosuna Londra’da verdiği demeçte işgalin yasal ve gerekli olduğunu kaydederek artık Irak’ın geleceğine bakmanın zamanı olduğunu ifade etti:

"Kofi Annan’a ve bu konudaki düşüncelerine büyük saygı duyuyorum.Ancak şimdi asıl önemli olan şey istikrarlı ve demokratik bir Irak hedefine ulaşmak için Birleşmiş Milletler’in ve uluslararası topluluğun Irak halkıyla birlikte çalışmayı sürdürmesidir.”

Öte yandan Birleşmiş Milletler Sözcüsü dün gazetecilerin sorularını yanıtlarken Kofi Annan’ın başından beri Irak savaşının Birleşmiş Milletler sözleşmelerine aykırı olduğu görüşünü dile getirdiğini hatırlattı.

Sözcü Fred Eckhard, Genel Sekreter’in zorda bırakıldığı için yasadışı kelimesini kullandığını da söyledi:

"Eğer söyleşiyi izlediyseniz genel sekreterin yasadışı kelimesini kullanmak istemediğini farkedersiniz. Ancak söyleşiyi yapan gazeteci sürekli ısrar edip, “savaş meşru değil miydi” diye sorunca genel sekreter “evet” demek zorunda kaldı.

Kofi Annan’ın açıklamalarına Amerika Dışişleri Bakanlığı tepki gösterirken, Birleşmiş Milletler’deki bazı diplomatlar, olayın fazla büyütülmemesi gerektiği görüşünde.

XS
SM
MD
LG