Erişilebilirlik

13 Eylül 2004 - 2004-09-13


Amerika’da başkanlık seçimi yaklaştıkça iki adayın; Başkan George Bush ile Senatör John Kerry’nin geçmişleriyle ilgili tartışmalar da yoğunlaşıyor. Kerry’nin Vietnam’da aldığı madalyaları hak etmediği iddialarından sonra şimdi de Bush’un askerlik hizmetinin sorgulanması USA Today tarafından seçim kampanyasında asıl tartışılması gereken konuların arka plana düşmesi olarak yorumlanıyor. Vietnam döneminin geçmişte kaldığını hatırlatan ve bu tartışmaların seçmenlerin düşüncesini değiştirmekte fazla yararı olmadığını vurgulayan gazete, kampanyada bugünün sorunlarının ele alınmasını istiyor:

"İki adayın da biyografisinden çok şey çıkarılabilir. Ama bunlar 30 yıl öncenin hikayeleri. Son gelişmeler, seçmenlerin yaşamlarında daha önemli bir yer tutuyor. Irak’ta geçen hafta ölü sayısı 1000'e ulaştı. Yayınlanan bir rapora göre, hükümet iflas noktasında ve geçen hafta 11 Eylül’ün üçüncü yıldönümüydü. Seçimlere 50 gün kala, geleceğe bakmak geçmişi kurcalamaktan daha yapıcı olacaktır."

New York Times dünyadaki savaşların genel bir muhasebesini çıkartıyor. Stockholm’deki Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü ile Kanada’daki bir kuruluşun verilerini yorumlayan gazete, Irak Savaşı, Sudan’daki katliamlar, Rusya’daki terör saldırıları, İsrail’deki şiddet gibi olaylara rağmen dünyadaki toplam çatışma sayısının 10 yıl öncesine göre azaldığını, ancak ölü sayısının arttığını kaydediyor:

"Kongrenin bir araştırmasına göre, özellikle yoksul ülkeler daha az ağır silah satın alıyor. Ancak yoksul ülkelere silah satışı hala çok yüksek ve maalesef silah satışlarının yarısını Amerika gerçekleştiriyor. Ayrıca hafif silahların 800,000 insanın öldürülmesinde kullanıldığı 1994 Ruanda katliamı, küçük silahların da ne kadar yıkıcı olabileceğini gösteriyor. Bugün savaşan taraflar açlık ve hastalığın da silah kadar öldürücü olabileceğini öğrenmiş bulunuyor. Sudan hükümetinin siyah Afrikalıları katlettiği Darfur’da hükümet birlikleri ve Arap milisler binlerce kişiyi öldürdü. Ancak mülteci kamplarında yiyecek bulamayan ve kolera salgınıyla yüz yüze kalan bir milyon mülteci çok daha büyük bir felaketle karşı karşıya."

Rusya’nın Washington büyükelçisi Yuri Ushakov, Washington Times’a yazdığı makalede Beslan kentindeki okul baskınını değerlendiriyor. Rusya’nın böyle bir saldırıya hazırlıklı olmadığını itiraf eden büyükelçi, yeni bir güvenlik anlayışının gerekli olduğunu ifade ediyor. Teröre karşı uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayan Ushakov, önleyici saldırı doktrininin Moskova tarafından da uygulanacağının ipuçlarını bir kez daha veriyor:

"Eylül ayının bu acı ve üzüntü dolu günlerinden sonra tıpkı Amerika’nın 11 Eylül’den sonra olduğu gibi Rusya da artık eskisi gibi olmayacak. Artık Rusya, uluslararası teröre karşı mücadelenin cephe ülkesidir. Bu şeytani güçlerin ana hedefiyiz ama onları yok edecek kararlılığa ve güce sahibiz. Rusya’nın nerede olursa olsun teröristlere ve üslerine ulaşabileceğini söyleyen askeri liderlerimiz gerçekten de bunu yapabilecek durumda. Ve Amerikalıların bunu anlayacağından eminiz."

Christian Science Monitor, Afganistan’da 9 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesindeki gelişmeleri mercek altına alıyor. Afganistan seçiminin Başkan Bush’un İslami teröre karşı demokrasinin bir panzehir olacağı düşüncesi açısından önemli bir sınav olacağı yorumunda bulunan gazete, Afganistan seçiminin Amerika ve Irak’taki seçimleri de etkileyeceğini belirtiyor:

"Amerikan seçimlerinden hemen önce Afganistan’da seçime gitmek Bush’un hem yeniden seçilme ihtimali hem de teröre karşı stratejisi açısından ya bir felaket ya da başarı olacak. Böyle bir zamanda Afganistan’da seçime gitmesi Bush’un kendi siyasi geleceği açısından olumlu sonuçlar doğuracak bir netice almayı umduğuna duyduğu güveni gösteriyor. Sahada çalışanların bazı şüpheleri olabilir, ama öyle görünüyor ki, bu seçimlerin başarılı olmasını ve Afganistan’ın geçmişinden kurtulmasını isteyenlerin sayısı istemeyenlerden daha fazla."

XS
SM
MD
LG