Erişilebilirlik

'CIA Bazı Iraklı Tutukluları Kızılhaç'tan Sakladı' - 2004-09-10


Amerikalı askeri yetkililer, Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in Cenevre Konvansiyonu’nu ihlal ederek bazı Iraklı tutukluları Kızılhaç örgütünden sakladığını açıkladı.

Dün Kongre’nin ilgili oturumuna katılan General Paul Kern, Irak’ta en az 100 kadar tutuklu hakkında Kızılhaç’a bildirimde bulunulmadığını söyledi.

General “gölge tutuklu” diye adlandırdığı bu tutsakların şu anki sayısının ise 8 civarında olduğunu kaydetti.

Amerikan ordu yetkilileri, tutuklular hakkında CIA’den bilgi istemelerine rağmen istihbarat yetkililerinin bu talebi görmezden geldiğini söylüyor.

Cenevre Konvansiyonu, savaş esirleri hakkında Kızılhaç’a bilgi verilmesini zorunlu koşuyor.

Irak'ta Saldırılar ve Operasyonlar Sürüyor

Irak’taki koalisyon kuvvetleri, yabancı savaşçılarla Iraklı direnişçilerin üslendiği üç kente ortak operasyon düzenledi; en az 36 kişi öldürüldü.

Suriye sınırı yakınlarındaki Tel Afar, gece boyunca havadan bombalandı ve yoğun çatışmalara sahne oldu. Amerikalı yetkililer, Irak kuvvetleri kentin kontrolünü yeniden ele geçirinceye kadar saldırıları sürdüreceklerini açıkladı.

Tel Afar’daki sağlık yetkilileri 27 kişinin öldüğünü, 70’den fazla kişinin de yaralandığını açıklarken, Amerikan ordusu en az 57 militanın öldürüldüğünü duyurdu.

Sık sık çatışmalara sahne olan Felluce de, dün gece yine havadan bombalandı. Üç gündür kenti bombalayan Amerikan uçakları, dünkü saldırılarda terörist Ebu Musab El Zerkavi’ye bağlı militanları hedef aldıklarını açıkladı. Iraklı doktorlar, kadın ve çocuklar dahil 9 kişinin öldüğünü bildirdi.

Operasyonların bir diğer hedefi ise Bağdat’ın kuzeyinde yer alan Samarra kentiydi. Amerikan ve Irak birlikleri kentte hiçbir direnişle karşılaşmadan kontrolü yeniden ele geçirdi.

XS
SM
MD
LG