Erişilebilirlik

Rusya 'Önleyici Saldırı Düzenlemeyi' Savunuyor - 2004-09-10


Rusya Savunma Bakanı Sergei İvanov, geçen hafta Beslan’da yaşanan rehine felaketinin ardından "teröristleri yok etmek için dünyanın herhangi bir yerine önleyici saldırı düzenleme haklarının ortaya çıktığını" söyledi.

Bu görüş önceki gün Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevsky tarafından da dile getirilmişti.

Bakan İvanov, teröristlerin Rus halkına ve Rusya’ya karşı savaş ilan ettiğini vurgulayarak, ülkesinin buna karşı savunma geliştirme olanağı bulunduğunu belirtti.

Dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da, Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi, Batı ülkelerini terörle savaşta çifte standart uygulamakla suçladı; Amerika ve İngiltere’nin ayrılıkçı Çeçen liderlere siyasi sığınma hakkı vermesini eleştirdi.

Öte yandan Çeçen isyancılar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başına 20 milyon Dolarlık ödül koyduklarını açıkladı. Rusya ise, rehine krizinden sorumlu tuttuğu iki ayrılıkçı lider Aslan Maskhadov ile Şamil Başeyev’in başına 10 milyon Dolar ödül koymuştu.

Bu arada Rus hükümeti krizde ölen her rehine için 3 bin 400, yaralananlar için bin 700, sağ kurtulanlar içinse 500 dolar tazminat ödeyeceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG