Erişilebilirlik

'Çocuklarımızı Bile Öldürüyorlar' - 2004-09-08


Kuzey Osetya’nın Beslan kentindeki okula baskın düzenleyen militanların çektiği video görüntüleri yayınlandı. Rus NTV televizyonunda yayınlanan görüntülerde bini aşkın kadın ve çocuk okulun spor salonunda tutulurken görülüyor.

Görüntülerde, basketbol potası dahil salona yerleştirilen bombalar da yer alıyor. Video-kaydında, yanı başındaki küçük bir çocuğun korkulu bakışları arasında bir militanın ayağına bağladığı bomba düzeneğini göstererek rehineleri tehdit ettiği de görülüyor.

Rus yetkililerin saldırıyla ilgili olarak yakaladığı bir zanlı baskın emrini eski Çeçen Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov ile gerilla lideri Şamil Basayev’in verdiğini söyledi. Rus yetkililerin de iki liderin akrabalarını tutukladığı bildirildi. Yetkililer, akrabaların, okul saldırısında ölenlerin alilerinin saldırılarından korumak için gözaltına alındıklarını açıkladı.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı, Çeçen lider Mashdov ve yardımcısı Ahmet Zekayev dahil ülke dışında yaşanan teröristlerin iadesi için yeni girişimlerde bulunacağını açıkladı.

Çoğu çocuk 335 kişinin ölümüyle sonuçlanan rehine krizi dün Moskova’da onbinlerce kişinin katıldığı bir gösteriyle protesto edildi.

Gösteride “Tüm Rusya teröre karşı birlikte” “Çocuklarımızı bile öldürüyorlar” yazan pankartlar sıklıkla göze çarptı. Göstericiler terörü lanetlerken, Devlet Başkanı Vladimir Putin veya diğer Rus yetkilileri eleştirmekten kaçındı. Oysa birçok Rus siyasi gözlemci ve gazete yazarı Putin’i, Çeçenistan konusunda izlediği politikalarla teröristleri cesaretlendirdiği gerekçesiyle eleştiriyor.

Bu arada Putin, Çeçen ayrılıkçılarla görüşme masasına oturan Batı ülkelerini çifte standart uygulamakla suçladı. Putin, Çeçen liderlerle görüştüğü için Amerika’yı eleştirirken, Washington yönetimi ılımlı liderlerle temasların devam edeceğini duyurdu.

Amerikalı yetkililer, Putin’in sert eleştirilerine rağmen, geçmişte Çeçen isyancılarla yaptıkları görüşmeleri savunuyor. Bununla birlikte, Amerika Dışişleri Bakanlığı, 2002 yılından bu yana Çeçen ayrılıkçılarla hiçbir görüşmenin yapılmadığını; önceden yapılanlarda da terör eylemlerine karışmış politikacılarla görüşülmediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, Amerika’nın Çeçenistan’daki soruna siyasi çözüm bulunmasını desteklediğini ve Kuzey Osetya’daki okula düzenlenen saldırıyı kınadıklarını söyledi.

“Rusya Federasyonu da dahil olmak üzere bütün taraflar Çeçenistan’daki soruna siyasi çözüm bulunmasını istiyor. Devlet Başkanı Putin, Çeçenlerle geçmişte yapılan görüşmeleri kastediyor. Bunlar bölgedeki durumla ilgili bilgi alma çabasıydı. Bugün tamamıyla Rusya’nın yanındayız ve düzenlenen korkunç saldırıyı kınıyoruz.”

Dışişleri Bakanı Powell ve yardımcısı Richard Armitage dün erken saatlerde Washington’daki Rusya Büyükelçiliği’ne giderek başsağlığı diledi. Powell, sorumluların adalet önüne çıkartılabilmesi için Amerika’nın elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Amerika, ayrıca, Rusya’nın yardım çağrısına yanıt olarak Kuzey Osetya’ya, 600 bin Dolar değerinde, üç uçak dolusu tıbbı yardım malzemesi gönderdi.

Bu arada Moskova’da batılı siyaset uzmanlarıyla görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin, Amerika’ya Çeçenlerle yapılan görüşmelerle ilgili şikayetin iletildiğini ancak Bush Yönetimi’nin bunları görmezden geldiğini söyledi. Putin, hala Soğuk Savaş dönemi mantığıyla hareket eden bazı Amerikalı yetkililerin kendilerinden Çeçen ayrılıkçılarla görüşmelerini istediklerini söyledi; bu durumun, Amerika’dan Üsame bin Ladin’le görüşmesini istemeye benzediğini belirtti.

XS
SM
MD
LG