Erişilebilirlik

Kuzey Iraklı Kürt yöneticiler Ankara’da - 2004-09-07


Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani ile Kürdistan Demokratik Partisi Bölgesel Yönetim Sorumlusu Neçirvan Barzani, birkaç saat arayla bugün Ankara'ya gitti.

Her iki liderin randevu listesinde Dışişleri Bakanlığı var. Kürdistan Demokratik Partisi Bölgesel Yönetim Sorumlusu Neçirvan Barzani, Türkiye'ye gelişinin ardından, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştü. Barzani görüşmede Türkiye ile ilişkilere önem verdiklerinin altını çizdi. 'Size güvenmeyi sürdürüyoruz. Türkiye bizim için model ülke' diyen Barzani, PKK’nın Kuzey Irak’ta varlığı konusunda ise, 'PKK kendi içinde bölündü. Örgütten bir grup Musul’a çekildi. PKK’yı terör örgütü olarak görmeye devam ediyoruz' dedi.

Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Barzani, Türkiye ile ticaret hacminin artırılmasını istediklerini söyledi ve Gül'le görüşmesinde Habur dışında ikinci bir sınır kapısı açılması konusunun gündeme gelmediğini belirtti.

Barzani'nin bu açıklamalarından birkaç saat sonra, Türkiye'ye giden Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani ise Esenboğa Havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Türk şoförlerin Bağdat'a güvenli gitmelerini sağlamanın mümkün olabileceğini söyledi.

Şoförlerin Musul yolunu kullanmak yerine Süleymaniye ve Kerkük yollarını tercih etmeleri durumunda, kendilerine Bağdat'a kadar koruma sağlayabileceklerini vurgulayan Talabani, bunun için bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Talabani, bu korumanın Irak ulusal güçleri ve Irak polisi ile birlikte sağlanabileceğini de söyledi.

Talabani, Barzani ile aynı zamanda Türkiye'de bulunmalarının ise tesadüf olduğunu da söylerken Talabani'nin Dışişleriyle randevusu yarın.

XS
SM
MD
LG