Erişilebilirlik

Verheugen Olumlu Mesajlar Veriyor - 2004-09-07


6 Ekim’de açıklanacak İlerleme Raporu öncesi Türkiye’ye kritik bir ziyaret yapan Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günther Verheugen ziyaretinde olumlu mesajlar verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüşen Verheugen “Tirkiye’nin kritik eşiği aştığını, bundan sonrasının bir zaman sorunu olduğunu” söyledi.

Verheugen dort gunluk Turkiye ziyaretinin ilk gununde Ankara’da Dışişleri Bakanı Gül ve Başbakan Erdoğan’la görüştü. Verheugen, her iki lidere de 6 Ekim'de açıklanacak ilerleme raporunun adil ve tarafsız olacağı konusunda güvence verdi.

Verheugen, artık Türkiye’nin kritik eşiği aştığını, bundan sonrasının ise bir zaman sorunu olduğunu soyledi. Başbakan Erdoğan görüşmesinde önemli mesajlar verdiği bildirilen Verheugen, yılbaşında Türkiye’yeş yapması gerekenlerle ilgili bir liste gönderdiklerini hatırlattı. AB yetkilisi “Memnuniyetle görüyorum ki bunların hepsi yapıldı. Gündemimizde yeni bir liste olmayacak” dedi.

Başbakan Erdoğan ise İlerleme Raporu’nun ve Aralık ayındaki AB zirvesinde alınacak kararın, Türkiye açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Erdoğan “Uygulamada eksiklerimiz olabilir. Bu bir zihinsel dönüşüm sorunu, bugünden yarına, bir gecede düzelmesini bekleyemeyiz” diye konuştu.

Verheugen cinsiyet eşitliği, kadın hakları ve namus cinayetleri ile gayrimüslim hakları ve ifade özgürlüğü konularında hassas olduklarını söyledi.

Erdoğan’dan önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le de görüşen Verheugen Türkiye açısından kritik bir zamana gelindiğine ve Aralık ayında alınacak kararda erteleme olmaması gerektiğine dikkat çekti.

Günter Verheugen, Ankara'daki temaslarının ardından Diyarbakır'a geçti. Verheugen Belediye Başkanı Osman Baydemir’le yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye’nin demokratikleşme yolunda attığı adımlardan bir kez daha bahsetti ve son 5 yılda Diyarbakır’ın çok değiştiğine değinerek, “Kürt halkının haklarını elde etmesinin en önemli yollarından birinin de Türkiye’nin Avrupa Birliği ile entegrasyonundan geçtiğini” söyledi. Veheugen iki günlük Diyarbakır ziyareti sırasında üç yıl önce terör nedeniyle boşaltılan Tuzla köyünü de ziyaret edecek.

Diyarbakır’daki temaslarının ardından İzmir’e geçecek olan Verheugen’in daha sonra İstanbul’a gitmesi ve din özgürlüğü alanındaki gelişmeler ve sorunlar konusunda Ortodoks, Ermeni, Süryani ve Yahudi din adamlariyla biraraya gelmesi bekleniyor. Verheugen Perşembe günü Türkiye’den ayrılacak.

XS
SM
MD
LG