Erişilebilirlik

'Barışa Küçük Bir Katkı'


California eyaletindeki lise öğrencileri, ellerindeki az miktardaki paralarla Afganistan’a büyük bir yardım yapmaya çalışıyor. Bu öğrenciler, topladıkları paralarla Afganistan’daki birçok çocuk ve yetişkinin hayatını karartan mayınların temizlenmesine çaba gösteriyor.

California eyaletindeki 75 kadar devlet lisesinin öğrencileri, yardım çabaları nedeniyle Dışişleri Bakanı Colin Powell tarafından kabul edildi ve Afganistan’daki mayınların temizlenmesi için başlattıkları “Barış İçin Küçük Bir Yardım” kampanyasından dolayı tebrik etti. Öğrenciler bugüne kadar, yardımseverlerden topladıkları bozuk paralarla 70 bin Dolar biriktirmiş. Bakan Powell da kampanyaya bozuk paralarla katkıda bulunmayı ihmal etmedi.

California'lı öğrenci Tori Ulrich, Afganistan’daki çocukların 10 milyon mayın arasında yaşadığını öğrenince bu konuda Birleşmiş Milletler’in başlattığı kampanyaya katkıda bulunmaya karar verdiklerini söylüyor: “Afgan çocuklar okulla evleri arasındaki yerler mayınla dolu olduğundan okullarına yürüyerek gidemiyorlar. Çoğu arazi de zaten halka kapalı tutuluyor. Aileler de tarlalarına ekin ekip, para kazanamıyor. Mayınlar yüzünden hayvanlarını bile doğru düzgün otlatamıyorlar."

Amir Mahir’in ailesi, 1980’lerdeki Sovyet işgali sırasında Afganistan’ı terkedip California’ya yerleşmiş. Mahir, bu kampanyayla ailesinin doğup-büyüdüğü bu topraklara katkıda bulunmayı umut ediyor: “Bu tür programlar sayesinde ülkem Afganistan daha iyi bir geleceğe kavuşacak. Afganistan dünyanın en güzel ülkelerinden biriydi. Ama bitmek bilmeyen savaşlar yüzünden tamamen harabeye dönüştü. Afganistan’ın yeniden eski haline kavuşmasını istiyorum."

“Barış İçin Küçük Bir Yardım” projesine Kyleigh Kuhn öncülük etmiş. Kyle, ailesiyle birlikte Hırvatistan’a yaptığı bir seyahat sonrasında, 11 Eylül 2003 günü annesiyle beraber başlatmış bu girişimi. Hırvatistan’da savaşın ve mayınların çocuklar üzerinde bıraktığı etkileri ilk kez bu ziyaret sırasında görme fırsatı bulmuş. Kuhn anlatıyor: “Kararımı bu seyahat sırasında verdim. Hergün mayınlarla içiçe yaşamak zorunda kalan çocuklar için harekete geçmeli, onlar için birşeyler yapmalıydım. Bizim yaşadığımız yerdeki çocuklarla Afganistan gibi ülkelerdeki çocukları bir anlamda birleştiren bir program başlatmak ve küçük projelerle de olsa birşeylerin değiştirilebileceği mesajını vermek istedim.”

“Barış İçin Küçük Bir Yardım” projesine katılan öğrenciler, bu programı tüm Amerika geneline yaymayı umuyor. Adını açıklamayan bir yetişkin öğrencilerin topladığı 70 bin Dolar'a ek olarak aynı miktardaki parayı kampanyaya bağışladı. Birleşmiş Milletler de şimdi bu parayı Kabil dahil üç Afgan kentindeki okul ve futbol sahalarına yerleştirilmiş olan mayınları temizlemek için kullanacak.

XS
SM
MD
LG