Erişilebilirlik

6 Eylül 2004 - 2004-09-06


Basın özetlerinde Amerikan basınından aktaracağımız ilk haber New York Times’tan ... Pentagon’daki köstebek skandalı yakın tarihin en çetrefilli skandalı olarak niteleyen gazete, İsrail yanlısı lobi kuruluşlarının Pentagon’daki bağlarının mercek altına alındığını yazıyor. FBI’ın, Kısac AIPAC olarak da bilinen, Amerikan-İsrail Kamu İşleri Komitesi adlı lobi kuruluşunun Pentagon’da görevli uzman Lawrence Franklin’den sızdırdığı bilgileri İsrail’e aktarıp aktarmadığını soruşturduğunu anımsatan New York Times, şu ana kadar hiçkimseye resmi bir suçlama yöneltilmese de, Pentagon’daki karmaşık ilişkilerin kamuoyu gündemine taşındığını vurguluyor:

'11 Eylül saldırılarının ardından Pentagon’daki şahinlerin, özellikle de Savunma Bakan Yardımcıları Paul Wolfowitz ve Douglas Feith’in Amerikan yönetimine telkin ettiği politikalar İsrail’deki muhafazakar Likud hükümetinin çıkarlarıyla bir bir örtüşüyordu ve bu eleşitiri konusu oldu. Bundan yıllar önce, 1996’da, İleri Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsü adlı İsrail mekezli düşünce kuruluşu, dönemin Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya, İsrail’in güvenliği için Irak’ta rejim değişikliğinin şart olduğunu, Saddam Hüseyin’in devrilmesi gerektiğini anlatan bir belge sundu. Bu belgede, Saddam Hüseyin devrildikten sonre Türkiye ve Ürdün’le birlikte Suriye’nin kuşatılabileceği ve İsrail’in içinde bulunduğu stratejik ortamın iyileştirileileceği belirtiliyordu. Belgeyi bugün daha da önemli kılansa, altındaki imzalar: Douglas Feith, bir dönem Feith için çalışmış ve halen Başkan Yardımcısı Dick Cheney için çalışan Davir Wurmser ve Richard Perle.'

Boston Globe gazetesi ise, bir başka soruşturmayı ve skandalı sayfalarına taşıyor. Geçen yıl Temmuz ayında Detroit’te mahkum edilen Fas asıllı Kerim Kubriti ve Abdül İlah el-Mardudi hakkındaki kararın, iddia makamının soruşturma sırasında yaptığı usulsüzlükler nedeniyle tekzip edildiğini aktaran gazete, “Mahkeme Terörü” başlıklı makalesinde, Adalet Bakanlığı’nın tutumunu övüyor:

'11 Eylül saldırılarından çok kısa bir süre yakalanan iki şüpheli Amerika’da, Türkiye’de ve Ürdün’de eylem planlamakla suçlanmış ve komplo suçundan mahkum edilmişti. Savcılık duruşmada delil olarak; Disneyland ve Las Vegas’ta çekilmiş video kayıtlarını ve Ürdün’de bir askeri hastaneyle Türkiye’deki bir Amerikan Üsüü’ndeki hangarlara ait olduğu çne sürülen krokileri sunmuştu. Fakat video kayıtlarının turistik maksatlı çekildiği, krokilerinse iddia edilen yerlere ait olmadığı çıktı. Savunma makamının bu konudaki beyanları ise gözardı edildi. Amerika’da eylem yapmak için fırsat kollayan teroristler olabilir fakat kolluk kuvvetlerinin bunları yakalamak için Müslümanların yardımına ihtiyacı olduğu unutulmamalı; bu cemaatin adil yargılanma konusunda devlete olan güveni sarsılmamalı. O dönem kararı terörle mücadelede büyük zafer olarak ilan eden Adalet Bakanlığı şimdi bu hatadan dönerek yıktığı köprüyü yeniden onarmıştır.'

Washington Times, Irak’ta ürpertici infazlarla ilgili bir haber veriyor. Mısırlı bir rehinenin kendisini alıkoyan militanlar tarafından başı kesilerek öldürülmesini gösteren video kaydı, Irak’taki video marketlerde şu sıralar en çok satılan CD’lerin başında geliyor. Mumammed Abdül Aal adlı Mısırlı, Amerikan hava saldırılarında hedef alınacak binaları işaretlemek için buralara elektronik aletler yerleştirdiğini itiraf ettikten sonra öldürülüyor:

'Video marketlerde 'Casus' adıyla satılan tüyler ürperten amatör görüntüler, raflarda Mısırlı dansözlerin kliplerinin, gösterimdeki batı filmlerinin korsan kopyalarının yanında duruyor. Casus, haftada 300 ila 400 kopya ile, tüm video marketlerde en çok satanlar listesinde en üst sırada. Öyle ki, Saddam Hüseyin’in oğullaru Uday ve Kusay Hüseyin’in gaddarlıklarını anlatan film bile, artık rağbet görmüyor.'

Son haber Los Angeles Times’dan ... Beş yıl önce Batı Nil virüsü salgını patlak verdiğinde bunu akla gelebilecek en büyük dehşet olarak gören Amerikalılar, terör saldırılarının ardından, sivrisineklerin yaydığı hastalıktan duydukları korkuyu, hala anımsıyorlar:

California, 425 vaka ve 11 ölümle Batı Nil virüsü salgının merkez üssü konumunda. Sivrisineklerle gelen menenjit salgınıyla 1950’li ve 60’lı yıllarda tanışan California, 40-50 yıl sonra bile kalıcı bir çözüm oluşturabilmiş değil. Salgın ihmal yüzünden büyüyor ve bedeli halk ödüyor.

XS
SM
MD
LG