Erişilebilirlik

Latin Amerika'da Fidyecilik Artıyor


Fidye için adam kaçırma olaylarında son yıllarda özellikle de Latin Amerika ülkelerinde hızlı bir artış görülüyor. Bu suçun en fazla işlendiği ülkelerin başında Kolombiya, Meksika ve Brezilya geliyor. Bu üç ülkeyi Filipinler ve Sovyetler Birliği izliyor. Bazı istatistiklere göre fidyeciler her yıl 500 milyon Dolar’lık kazanç sağlıyor. Son 10 yılda yalnızca Kolombiya’da 26 binden fazla kişi fidyeciler tarafından kaçırıldı.

Patricia Ronderos “Yakınları kaçırılanların, dua etmekten başka yapabileceği bir şey yok” diyor.

Guillermo Cortes “İşin en korkunç yanı fidyecilerin para istemek için açtıkları telefon. İstedikleri fidyeyi ödenmezseniz yakınınızın kulağını kesip size göndereceklerini söylemekle başlıyorlar işe," derken, Astrid Betancur ise “Umudunuzu kaybetmiyorsunuz ama çaresizlik de peşinizi bırakmıyor” diye ifade ediyor görüşlerini.

Bu üç kişiden ilki fidyecilikle mücadele uzmanı, ikincisi bir fidyecilerin elinden sağ kurtulan bir kurban üçüncüsü ise kızkardeşi hala fidyecilerin elinde olan bir Kolombiyalı. Bu üç kişi fidyecilerin yarattığı korku ve paniği çok yakından bilen onbinlerce Kolombiyalı’dan çok küçük bir kesit oluşturuyor. Son birkaç yıldır Kolombiya’da hergün ortalama 8 kişi kaçırılıyor. Resmi istatistiklere göre, en az 5 bin kişi halen Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler, Ulusal Kurtuluş Ordusu gibi örgüt veya milis grupların elinde rehin tutuluyor. Kolombiya Emniyet Müdürü Jorge Noguera, son yıllarda artan adam kaçırma eylemleri hakkında şunları söylüyor:“Kolombiya’da uyuşturucu ticaretinden sonra en büyük sorun fidyecilik. Terörist gruplar hem fidyecilik hem de uyuşturucu ticaretinden büyük paralar kazanıyor."

Kolombiya hükümeti, fidyeciliği önlemek için geniş çaplı bir kampanya başlattı. Çok sayıda zanlı tutuklandı, ama fidyeciliğin önü hala alınamadı. Fidyeciler kimi zaman birkaç yüz Dolar için adam kaçırırken, bazen bu rakam milyonları buluyor. Çoğunlukla da istenen paralar polise haber verilmeden ödeniyor. Bölgedeki güvenlik şirketlerinin verilerine göre, 1990 ile 1994 yılları arasında özel şirketler fidyecilere 800 milyon Dolar’dan daha fazla para ödemek zorunda kaldı.

Kolombiya Emniyet Müdürü Jorge Noguera, “Fidyeciler kaçırdıkları insanları, gerillalara satıyor. Böylelikle ellerine çabucak para geçmiş oluyor hem de rehineden ve yaratacağı sorunlardan kurtulmuş oluyorlar," diyor.

Kolombiya’nın önde gelen spor yazarlarından Guillermo Cortes, 2000 yılı Ocak ayında çiftliğinden fidye için kaçırıldı ve birkaç saat içinde gerillalara satıldı. Cortes yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Fidyeciler beni kaçırır kaçırmaz gerillaları telefonla arayıp beni sattılar.

74 yaşındaki Guillermo Cortes, altı ay boyunca gerillalarla birlikte dağlarda, ormanlarda yaşadı, portatif hücrelerde tutuldu. Yedinci ayın sonunda ise güvenlik güçlerince kurtarıldı. Daha önceki deneyimler, rehineleri kurtarmak için yapılan operasyonların genelde başarısızlıkla sonuçlandığını gösteriyor. Eski başkan adaylarından senatör Ingrid Betancourt da iki yol önce Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler gerillalarınca kaçırılmıştı. Kızkardeşi Astrid, güvenlik güçlerinin müdahale etmesine izin vermedi. Astrid, kararının gerekçesini şöyle açıklıyor: “Gerilla liderlerinin, askeri bir operasyon başlatılırsa rehinelerin hemen öldürülmesi için emir verdiğini hepimiz biliyorduk.”

Emniyet Müdürü Jorge Noguera’ya göre fidyecilik, geçmişte Kolombiya’nın ekonomisine büyük ölçüde zarar verdi; vermeye de devam ediyor: “Adam kaçırma olayları nedeniyle birçok iyi eğitimli Kolombiyalı ülkeyi terk etti. Can güvenliklerini sağlamak için başka ülkelerde yaşamayı tercih eder oldular. Bunun yanı sıra fidyecilik nedeniyle yabancı şirketler de buraya eleman göndermek istemiyor.”

Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe, fidyeciliğe karşı tek bir çözüm yolunun bulunduğunu söylüyor: “Fidyeciliğin önüne geçmenin tek yolu can güvenliği artırmak eğer bunu başarırsak sorun kendiliğinden çözülür.

Ancak şu ana kadar fidyeciler rahatlıkla adam kaçırma eylemlerini sürdürüyor, bu işten büyük paralar kazanmaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG