Erişilebilirlik

Frances Florida Kıyılarını Kasıp Kavuruyor - 2004-09-05


Amerika’nın güneydoğu eyaleti Florida’yı etkisi altına alan Frances kasırgasının, yavaşladığı bildiriliyor.

Kasırganın rüzgar hızını 150 kilometreye düşürmesiyle birlikte, eyaletin bazı bölgelerine yarım metre yağmur bırakması bekleniyor. Yaklaşık iki milyon kişiyse, elektriksiz kalmış durumda.

Büyük zarara yol açtığı kaydedilen Frances kasırgası, henüz bir ölüme yol açmadı. Kasırga Cuma günü Bahama adalarında iki kişinin ölümüne neden olmuştu.

Belki de bilinen en yavaş ilerleyen kasırga olarak tarihe geçecek olan Frances kasırgasının, Amerika’nın güneyindeki Florida eyaleti kıyılarında can ve mal kaybına yol açmasından büyük kaygı duyuluyor.

Yetkililer kasırganın etkisinin, Florida üzerinde birkaç gün boyunca süreceği görüşünde. Daha da önemlisi Frances kasırgasının sellere yol açmasından kaygı duyuluyor.

Florida eyaletindeki Miami ve Orlando havaalanları, uçuş trafiğine kapanmış durumda.

Oldukça yavaş ilerleyen kasırga, Bahama adalarını 24 saat boyunca etkisi altında tuttu. Yoğun yağışlar, sellere ve elektriklerin kesilmesine, daha da önemlisi ölümlere yol açtı.

Bu arada Başkan Bush, kasırganın etkilediği yerleri felaket bölgesi ilan etti.

Frances kasırgası daha eyalete varmadan, 2 milyon kişiye bölgeyi tahliye etmeleri uyarısında bulunuldu. Bu, şimdiye kadar yapılan en büyük tahliye kararlarından biriydi.

Florida Valisi Jeb Bush ise, şimdi öncelikli işlerinin, milyonlarca kişinin kesilen elektriklerini yeniden sağlamak olduğunu söyledi. Eyalet valisi Bush Floridalılar’a şöyle seslendi:

"Lütfen sabırlı davranın. Bu belki de binlerce kişiye yapabileceğimiz en hızlı yardım olacak. Ailelerinizin ve sizin hayatınızın, mal varlıklarınızdan daha önemli olduğunu unutmayın. Güvenli bir yerdeyseniz, size söylenmeden evlerinize dönmeye kalkışmayın."

Uydu fotoğraflarından da görülen ve Florida eyaletini oluşturan yarımadanın tamamını kaplayan kasırga, Pazartesi günü İşçi Bayramı dolayısıyla resmi tatil olmasına rağmen, Floridalılara oldukça kötü bir tatil yaşatacağa benziyor.

Frances kasırgası, bir ay içinde Florida’yı vuran ikinci kasırga oldu. Geçen ay da Charley kasırgası eyaleti oldukça kötü bir biçimde etkilemiş ve ölümlere yol açmıştı.

Yoğun bir kasırga mevsiminin yaşandığı bölgede, daha şimdiden yeni bir kasırganın oluştuğu da gelen haberler arasında. Antil adalarının doğusunda büyüyen kasırganın, hafta içinde Amerika’nın güneydoğu eyaletlerini etkileyebileceği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG