Erişilebilirlik

ABD El Duri'nin Yakalandığını Yalanladı - 2004-09-05


Iraklı yetkililer, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in en üst düzey yardımcılarından İzzet İbrahim el-Duri olduğuna inanılan bir kişiyi yakaladıklarını duyururken, Amerikalı yetkililer haberi doğrulamadı.

Irak Savunma Bakanlığı sözcüsü, El-Duri'nin, Irak ve Amerikan askerlerinin ortak operasyonu sonucu ülkenin kuzeyinde Tikrit’te bir klinikte tedavi olduğu sırada yakalandığını söyledi.

Amerikalı yetkililer ise yazılı bir açıklama yaparak El Duri’nin yakalandığına dair ellerinde bilgi olmadığını bildirdi. Aynı açıklamada eski Baas Partili yetkilinin Amerikan gözetimi altında olduğu haberi de yalanlandı.

Irak yönetimi, yakalanan kişiden kan örneği alındığını ve El Duri olup-olmadığını belirleyebilmek için bazı testler yaptıklarını belirtti.

62 yaşındaki El-Duri, Amerika’nın arananlar listesinin üst sıralarındaydı ve Amerikan ordusu tarafından Baas rejiminin en önemli liderlerinden birisi olarak kabul ediliyordu.

Amerika, çoğu ele geçirilen 55 kişilik en çok arananlar listesinin 6’ıncı sırasında bulunan El Duri'nin, direnişin lideri olduğunu ileri sürüyor.

Direnişçi gruplara maddî destek sağladığı belirtilen el-Duri'nin yakalanması için 10 milyon dolarlık ödül konulmuştu.

Öte yandan Irak Devlet bakanı Kasım Davud, devrik lider Saddam Hüseyin’le yardımcılarının davasının önümüzdeki haftalarda başlayacağını bildirdi. Davud, davanın Irak mahkemelerinde görüleceğini söyledi ve bu sürece Amerikalılar’ın dahil olmayacağını kaydetti.

Haziran ayındaki ön duruşmasında Saddam Hüseyin, siyasi liderleri öldürme, 1988 yılında Kürtlere karşı kimyasal gaz kullanma ve 1990 yılında Kuveyt’in haksız işgali dahil yedi ayrı konuda suçlanmıştı.

XS
SM
MD
LG