Erişilebilirlik

Rehine Eyleminde Ölenlerin Cenazeleri Kaldırılıyor - 2004-09-05


Üç gün süren ve kanlı biten Rusya'daki rehine eyleminde ölü sayısı artıyor. Kuzey Osetya'nın Vladikavkaz Morgu'ndan yapılan açıklamada, morga getirilen ceset sayısının 338’e ulaştığı belirtildi.

Associated Press haber ajansı ise Rusya'daki rehine krizinde eylemciler dahil en az 350 kişinin öldüğünü bildiriyor.

Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı Kuzey Osetya'daki baskında rehin alınan 8 yaşındaki Türk vatandaşı Alana Doğan’ın da yaşamını yitirenler arasında olduğunu bildirdi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Doğan ailesi ile bizzat görüşerek olaydan duyduğu derin üzüntüyü ve başsağlığı dileklerini ilettiği ifade edildi.

Rehine eyleminde ölenlerin yarıya yakınının çocuk olduğu açıklandı. Hastanelere kaldırılan 336’sı çocuk, 540’dan fazla kişinin tedavisi sürüyor.

Beslan kasabasında bugün kimlik tesbiti yapılan cesetler düzenlenen törenlerin ardından toprağa veriliyor. Kasabanın mezarlığı yakınında, operasyonda ölenler için mezarlar kazıldı.

Rusya'nın dört bir yanında kiliselerde de anma törenleri düzenleniyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazartesi ve Salı günleri ulusal yas ilan etti.

Eylemi gerçekleştiren teröristlerin sayısı ise kesinleşmedi. Kuzey Osetya Acil Durumlar Bakanı Boris Dzgoyev operasyonda, yaklaşık 62 saat boyunca, binden fazla kişiyi rehin tutan Çeçen militanlardan 35’inin öldürüldüğünü açıkladı.

Öldürülen teröristlerin 10'unun Arap kökenli olduğu, üç terör zanlısının ise yakalandığı, dördünün de arandığı belirtiliyor. Yakalananların okul baskınına mı katıldıkları yoksa destek mi verdikleri henüz belli değil.

ITAR Tass haber ajansına kimliğinin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Rus istihbarat yetkilisi, eylemi El Kaide üyesi Ebu Ömer Es Seyf'in finanse ettiğini, eylemin planlayıcısının ise Çeçen lider Şamil Basayev olduğunu ileri sürdü.

Bu arada Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Kazbek Dzantiev'in istifa ettiği belirtildi.

Öte yandan üç gün boyunca rehin tutulan kişilerin ailelerinin okul binasına girmelerine izin verildi.

Yanan binanın enkazı ve küller arasında ağlayarak dolaşan rehine yakınlarının pek çoğu Rus birliklerinin baskınından sonra okuldaki çocuklarının hayatta olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor.

Çeçenistan'ın bağımsızlığını isteyen silahlı kişiler, Çarşamba günü, Beslan kasabasındaki okulu işgal etmişlerdi. Eylem Cuma günü Rus güvenlik güçlerinin baskınıyla sona erdirilmişti.

XS
SM
MD
LG