Erişilebilirlik

'Bütün Rusya Yas Tutuyor' - 2004-09-04


Kuzey Osetya’da yüzlerce kişinin rehin tutulduğu okul binasına Rus güçlerinin düzenlediği operasyonda çoğu çocuk en az 322 kişinin öldüğü, yaralı sayısının ise 600'den fazla olduğu bildirildi.

Rus televizyonları ölü sayısının 500’ü aşabileceğini bildiriyor.

Haberlerde, ölenler arasında çocukların yanısıra rehineleri kurtarmaya çalışan güvenlik görevlileri, öğretmenler ve aile üyelerinin bulunduğu belirtildi.

Rus komutanlar, eylemcilerin 27'sinin öldürüldüğünü, bazılarının da yakalandıklarını söyledi. Dört eylemcinin ise firarda olduğu belirtiliyor. Yetkililer, saldırganlardan 10'unun, çoğu "Arap" ülkelerinden olmak üzere yabancı olduğunu açıkladı. Bu açıklama bağımsız kaynaklardan doğrulanamadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu sabah Kuzey Osetya'nın Beslan kasabasına önceden açıklanmayan bir ziyaret yaptı.

Putin Beslan'da yerel yöneticilerle yaptığı ve devlet televizyonundan yayınlanan toplantıda ise "Bütün Rusya sizinle birlikte yas tutuyor" dedi.

Putin, ayrıca okul baskınıyla ilgili tüm suçluların yakalanması için Kuzey Osetya sınırlarının kapatılmasını emretti.

Rus lider, baskının, Kuzey Kafkasya'da etnik çatışmalara neden olmasının engellenmesi konusunda da uyarıda bulundu.

Bu arada Washington'da Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, yaşananlar 'barbarca bir terör eylemi' olarak tanımlandı ve Amerika'nın Rusya'nın yanında yeraldığı vurgulandı.

Başkan Bush da, eylemin, teröristlerin dünyadaki medeni insanları tehdit etmek için ne kadar ileri gidebileceklerinin zalim bir hatırlatması olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları ise, silahlı kişilerin kadın ve çocukları rehin alarak, Çeçenistan'ın bağımsızlık davasına zarar verdiklerini söyledi.

Çeçenistan'a komşu Kuzey Osetya'nın Beslan kentindeki saldırının sorumluluğunun henüz üstlenen olmadı ancak Rus güvenlik yetkilileri, saldırıyı düzenleyen grubun liderinin, Çeçenistan'da Rus kuvvetlerine karşı direniş hareketinin lideri Şamil Başayev'le bağlantısı olduğuna inanıyor.

XS
SM
MD
LG