Erişilebilirlik

Erdoğan'dan ABD'ye PKK Eleştirisi - 2004-09-03


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Amerika’nın Irak’taki PKK varlığıyla etkin mücadele etmeyişine tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan Sabah gazetesine verdiği demeçte Amerika’nın PKK sorununu 'askeri olmayan yöntemle çözme' anlayaşını eleştirdi. Erdoğan, Amerika’nın PKK’yla askeri olmayan yöntemlerle mücadele sözlerinin kendisini ikna etmediğini, sabrın bir sınırı olduğunu söyledi ve 'İnsanlarımızın şehit edilmesini daha fazla izleyemeyiz. Üstümüze düşeni yaparız' dedi.

Başbakan Erdoğan’ın bu sözleri Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün 31 Ağustos günü Hakkari’de 11 teröristin öldüğü, 2 askerin de şehit olduğu çatışma sonunda yaptığı benzer açıklamalar sonrası geldi. Gül’de Erdoğan’ın sözlerine benzer olarak, terörle mücadele konusunda uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu ve Türkiye’nin güvenliği için herşeyin yapılabileceğini, Türkiye’nin düşmanla nasıl baş edildiğini bildiğini söylemişti.

Sabah gazetesinin Başbakan Erdoğan’la yaptığı röportajda, Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice’in 'PKK’yla askeri olmayan yöntemlerle mücadele' sözünün hatırlatılması üzerine tepki gösteren Erdoğan, bu sözlerin kendisini ikna etmediğini, Amerika’nin teröre bu şekilde cevap vermedigini söyledi ve 'O zaman Felluce’de neden bombalar yağıyor?' dedi.

Dışişleri Bakani Gül ve ardından birkaç gün sonra Başbakan Erdoğan’ın Amerika’yı eleştiren bu sözleri, Ankara’nın gerekirse Irak’a sınırötesi operasyon seçeneğini elinde tuttuğu yönündeki düşünceleri akla getirdi. PKK-KONGRA-GEL teror örgütü geçtiğimiz haziran ayında 5 yıllık ateşkesin ardından Türkiye’ye karşı tek taraflı ateşkese son verdiğini duyurmuştu.

XS
SM
MD
LG