Erişilebilirlik

New York'ta 'ABD-Türkiye-İsrail İlişkileri' Konulu Toplantı - 2004-09-03


New York'ta sona eren Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayında bir ilk'e imza atıldı ve Amerikan siyasi kurultaylarında ilk defa Türkiye konulu bir toplantı resmi kurultay programında yer aldı.

Amerika Musevi Komitesi (AJC) tarafından düzenlen programda, Türkiye-İsrail-Amerika ilişkileri ele alındı. Amerika Musevi Komitesi’nin Stratejik Araştırmalar Yöneticisi Barry Jacobs, toplantı fikrinin oluşumunu Amerika'nın Sesi Türkçe Bölümü'ne şöyle anlattı:

“Amerika’da yaşayan Türklerin önem verdikleri siyasi konuları daha aktif bir şekilde kamuoyuna yansıtmaları gerektiğini düşünüyorum. Bizim, Musevi toplumu olarak, Türk toplumuyla ortaklaşa önem verdiğimiz pek çok konu olduğu gibi, eskilere dayanan bir dostluğu da paylaşıyoruz. Bu nedenle, Amerikan Musevi Komitesi olarak, Cumhuriyetçi Parti Kurultayında böyle bir program düzenlemeye karar verdik."

Jacobs, toplantıya Amerika’daki Türk derneklerinin de çabasıyla pek çok Türk ve Azerinin katıldığını söyledi.

Toplantıda Türkiye’yi New York Başkonsolosu Ömer Onhon temsil etti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti New York Temsilcisi Reşat Çağlar da toplantıya katıldı. Toplantıda Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Turan Çömez de bir konuşma yaptı.

Amerika Musevi Komitesi'nden Barry Jacobs, Turan Çömez’in, konuşmada, Türk-İsrail ve Amerikan dostluğunun, dünya barışı için önemine işaret ettiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi partili iki üyesi, Jim Leach ve Nick Smith de toplantıya katılanlar arasındaydı. Iowa Temsilcisi Jim Leach, Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne üye olmasının hem Türkiye, hem Avrupa, hem de Amerika için olumlu bir gelişme olacağını söyledi.

Amerika Musevi Komitesi yetkilisi Barry Jacobs, bu tür toplantıların ilişkilerin geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"Amerika’da yaşayan Türkler’in önem verdiği siyasi konuları duyurabilmek açısından bu toplantı önemliydi. Amerika Musevi Komitesi olarak, bu tür bir girişimle Türkiye’ye teşekkür etmek istedik. Türkiye’ye, 500 yıl önce İspanya’dan kovulan Yahudileri kabul ettiği için; Kore Savaşından bu yana Amerika’ya destek olduğu için, NATO üyeliği ve tabii ki, İsrail’e dost bir ülke olduğu için teşekkür etmek istiyorduk.”

Barry Jacobs, Amerika Musevi Komitesi olarak, Türk Dernekleriyle ortak hareket ederek, 4 yıl sonra hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti kurultaylarına katılmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG