Erişilebilirlik

Suriye'nin Lübnan Üzerindeki Gölgesi - 2004-09-02


Lübnan parlamentosu, Suriye’nin isteği üzerine, Devlet Başkanı Emil Lahud’un üç yıl daha iktidarda kalmasını sağlayacak anayasa değişikliğini bugün oylayacak.

Ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1976’daki Lübnan iç savaşından bu yana ülkenin iç politikasını belirleyen Suriye’den Lübnan’ın egemenliğine saygı göstermesini isteyen bir karar tasarısını kabul etti.

Suriye’nin Lübnan’ın egemenliğine saygı göstermesini isteyen Güvenlik Konseyi kararı, Şam’ın Lübnan devlet başkanlığı seçimlerine müdahaleye son vermesini de istiyor. Konsey, ayrıca Suriye’den Lübdan’da tuttuğu yaklaşık 15 bin kişilik askeri birliğini geri çekmesini de istiyor.

Ancak Şam’daki Suriye Stratejik Araştırmalar Merkezi strateji uzmanı Imad Fevzi Şuabi’ye göre, Suriye yönetimi, Birleşmiş Milletler’in kararını Lübnan’ın içişlerine bir müdahale olarak görüyor.

Şuabi, Lübnan’ın anayasasını istediği gibi değiştirme hakkına sahip olduğunu söylüyor:

"Güvenlik Konseyi Lübnan’ın egemenliğinden bahsediyor ama aldığı karar Lübnan’ın egemenliğini çiğniyor. Lübnan anayasasını değiştirme hakkına sahip. Ama yine de Güvenlik Konseyi, başkanlık seçimi çerçevesinde bu konuya vurgu yapıyor.”

Güvenlik Konseyi kararında, Hizbullah da dahil olmak üzere Lübnan’daki tüm milis güçlerin lağvedilmesinin istendiğini hatırlatan Şuabi “Suriye, birliklerini Lübnan’dan çekerse bu hedefe ulaşmak zorlaşır” diyor.

Hem Suriye hem de Lübnan Birleşmiş Milletler kararını resmi olarak protesto etti. Beyrut’taki Lübnan-Amerikan Üniversitesi öğretim üyelerinden Sami Barudi, Lübnan anayasasındaki değişikliğe karşı ciddi bir toplumsal muhalefet olsa da Lübnanlılar’ın büyük bir kısmının Birleşmiş Milletler kararını anlamsız bulduğunu belirtiyor.

"İnsanlar bu kararın somut bir sonucu olmasını beklemiyor. Bununla bağlantılı bir yaptırım yok; karar sadece mevcut durumdan duyulan hoşnutsuzluğun bir göstergesi niteliğinde. Dolayısıyla, insanların sadece bu karara bağlı olarak Lübnan’da işlerin değişmesini beklediğini sanmıyorum.”

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi John Danforth, bağlayıcı niteliği olmasa da, kararın, uluslararası toplumun Suriye’nin Lübnan’ın içişlerine müdahalesini kınadığını göstermesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Ancak karara rağmen Lübnan parlamentosunun Emil Lahud’un yeniden seçilmesini sağlayacak anayasa değişikliğini onaylaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG