Erişilebilirlik

Putin'in Türkiye Ziyareti Ertelendi - 2004-09-02


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'ye bugün başlaması gereken ziyareti, Kuzey Osetya'daki Beslan kentinde devam eden rehine krizi nedeniyle ertelendi.

Bu arada Itar Tass haber ajansı, Kuzey Osetya'daki rehine krizinde saldırganlar 26 kadın ve çocuk rehineyi serbest bıraktığını duyurdu. Çevreden patlama sesleri geldiği bildiriliyor.

Rus hükümetinin resmi açıklamasında ise Kuzey Osetya'daki kriz, ertelemenin nedeni olarak gösterilmedi. Açıklamada ziyaretin ne zaman yapılacağı konusunda bilgi verilmedi.

Rus askerlerinin Çeçenistan'dan çekilmesini ve Rus hapishanelerindeki Çeçen mahkumların serbest bırakılmasını isteyen teröristler, yarısı çocuk 350'den fazla kişiyi okul binasında rehin tutuyor. Rehineler arasında üç de Türk vatandaşı bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Ankara'da yaptığı açıklamada, ziyaretin "terör eylemi nedeniyle" ertelendiğini söyledi.

Kuzey Osetya'daki Beslan kentinde dün bir grup teröristen, bir okulu basarak çok sayıda öğrenci ve öğretmenle veliyi rehin alması üzerine Vladimir Putin, Karadeniz kıyısındaki Soçi'de yapmakta olduğu tatili kısa keserek Moskova'ya dönmüştü.

Putin, 32 yıl aradan sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Rus Devlet Başkanı olacaktı.

Bu arada Türkiye, Kuzey Osetya'daki terör eylemini şiddetle kınadığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "terörizmin uluslararası barış ve güvenliğe en büyük tehdidi oluşturduğuna inanan Türkiye, her türlü terör eylemini, gerekçesi ne olursa olsun hiçbir şekilde onaylamamakta ve tel'in etmektedir" denildi.

XS
SM
MD
LG