Erişilebilirlik

Putin'in Türkiye Ziyareti Netlik Kazanmadı - 2004-09-01


Rusya’dan terör haberleri gelirken, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in, yarın akşam saatlerinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Terör olayları nedeniyle Putin’in Soçi’de yaptığı tatili yarıda keserek Moskova’ya gittiği belirtilirken, Putin’i yarin başlayacağı Türkiye ziyaretinde yoğun bir gündem bekliyor . Vladimir Putin için resmi karşılama töreni Cuma günü sabah saatlerinde Çankaya Köşkünde yapılacak. Heyetler arası görüşmeler ve çeşitli anlaşma ve belgelerin imza töreninden sonra ortak basın açıklaması yapılacak. Putin’in Ankara ziyareti sırasında iki ülke arasında dostluk, askeri işbirliği ve enerji konularında 6 anlaşma imzalanması bekleniyor.

Daha sonra Başbakan Erdoğan’ı kabul ederek Ankara’daki temaslarını sona erdirecek Putin, görüşmeden sonra Başbakanla birlikte İzmir’e gidecek. Putin, İzmir’de aynı gün akşam Türk ve Rus işadamlarıyla bir araya gelecek. Rus lider, ülkesinin onur konuğu olduğu İzmir Fuarı’nın açılışını yapmasının ardından da Rusya Deniz Kuvvetleri’ne ait bir gemiyle Türkiye’den ayrılacak. Putin’e, Türkiye’deki iki günlük temasları sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey İvanov da eşlik edecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Putin'in ziyareti öncesi bugün Rusya'da iş yapan Türk iş adamlarıyla görüşüyor. Türk işadamlarının Rusya’daki yatırımları 12 milyar doları geçerken, Türk müteahhitlerin Rusya’da üstlendikleri işlerin değeri de 10 milyar doları buluyor.

Ziyaretin en önemli konusu ise enerji. Ankara boğazlardaki tanker trafiğinin azaltılmasını isteyecek, ve alternatif projeler önerecek. Ankara’daki görüşmelerde ayrıca Rus gazının Mavi Akım hattı üzerinden Avrupa’ya taşınması konusu da gündeme gelecek.

Putin in ziyareti sırasında ayrıca savunma ve terör konularının da gündeme gelmesi bekleniyor. Rus tarafının Çeçen ayrılıkçılar konusunda Türkiye’de eskiye göre daha iyi bir işbirliği olduğunu dile getirmesi bekleniyor.

Ülkesindeki terör olayları nedeniyle Putin’in Türkiye ziyaretini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği ise henüz kesinlik kazanmış değil.

XS
SM
MD
LG