Erişilebilirlik

Rusya'da Ortaokula Silahlı Baskın - 2004-09-01


Rusya'nın güneyindeki Kuzey Osetya'da silahlı kişiler, iki okulu basarak öğrenci, öğretmen ve veli en az 150 kişiyi rehin aldı. Bugün Rusya'da yeni öğretim yılının ilk günüydü. Bu nedenle çok sayıda veli de çocuklarını okullara götürmüştü.

Silahlı saldırganların 20 kişi dolayında oldukları belirtiliyor. Kuzey Osetya'da okulu işgal eden saldırganlar 15 çocuğu serbest bıraktı. Fransız Haber Ajansı AFP rehinelerden 10'unun öldürüldüğünü duyurdu.

Saldırganların elinden 50 kadar çocuğun saldırganların elinden kaçarak kurtulduğu belirtildi.

Interfax ajansı, eğitim yılının ilk gününde Beslan kentinde düzenlenen saldırıları düzeyenler arasında patlayıcı dolu kuşakları olan kadın ve erkekler bulunduğunu duyurdu.

İçişleri Bakanlığı`na bağlı asker ve polislerin okulun çevresini sardığı bildiriliyor.

Interfax Haber Ajansı, eylemcilerin, güvenlik görevlilerinin baskın düğzenlemesi durumunda okulu havaya uçurma tehdidinde bulunduklarını duyurdu.

Silahlı saldırganların, cezaevlerinde bulunan bazı kişilerin serbest bırakılmasını istedikleri belirtildi. Salıverilmesi istenen kişilerin İnguş Cumhuriyeti'nde cezaevinde bulunduğu bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olay nedeniyle tatilini yarıda keserek başkent Moskova'ya döndüğü öğrenildi.

Okula baskını, Rusya`da son günlerde peş peşe meydanda gelen şiddet olaylarının son halkası oldu.

Dün başkent Moskova`nın kalabalık bir caddesinde bir kadın eylemci, üzerindeki bombaları patlatarak en az 10 kişinin ölümüne, 51 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Saldırının Çeçen eylemcilerin yöntemleriyle benzerlik taşıdığı bildirildi.

İki Rus yolcu uçağı da 24 Ağustos günü havada infilak etmiş ve 80`i aşkın kişi hayatını kaybetmişti. Rus yetkililer uçak olaylarının da Çeçen asilerin eylemi olduğunu düşünüyorlar.

Bugün Beslan`daki okula yapılan baskın ve rehin alma olayını Çeçen asilerle doğrudan ilişkilendiren bir açıklama henüz yapılmış değil.

XS
SM
MD
LG