Erişilebilirlik

30 Ağustos 2004 - 2004-08-30


New York’taki Cumhuriyetçi Parti Kurultayı ve protesto gösterileri Amerikan basınında da geniş yer tutuyor. New York Times, Başkan Bush’un kurultay için New York’u tercih etmesini irdelediği makalede, Bush’un dört yıl önceki seçimlerde oluşturduğu birleştirici lider imajını artık kaybettiğini savunuyor. Gazete, New York’un da 11 Eylül saldırılarının etkisinden hala kurtulamadığını belirtiyor.

"Bush’un New York’a gelişi, eğer sadece Ground Zero’daki ünlü konuşmasını yeniden canlandırma amacını taşımasaydı,birleştirici bir jest olabilirdi. New York, artık geleceğe iyimser bakıyor ve yaralarını sarıyor ancak önündeki riskler ve fırsatlar konusunda liderlik yapılmasını ve mantıklı planlar geliştirilmesini bekliyor. Bu şehrin bu hafta yapması gereken şey, tarihi rolüne uygun olarak misafirperverlik ve hoşgörü ruhunu göstermesidir. Başkan Bush’un yapması gereken ise, belirsiz geleceğe ilişkin kayda değer bir fikir belirtmeden 11 Eylül’ün iyi bildiğimiz o üzücü imajından kaçınması ve New York’tan bütün ülkeye hitap eden bir Kurultay yapmasıdır."

Washington Post ise, Başkan Bush’un son dört yıldır iktidarda olmasından dolayı işinin rakibi Senatör Kerry’ye göre daha zor olduğu yorumunda bulunuyor. Seçmenlerin önemli bir çoğunluğunun, ülkenin gidişatından memnun olmadığını hatırlatan gazete, Kurultay'ın Bush açısından seçmenlerin düşüncesini değiştirebilmek için önemli bir fırsat olduğunu vurguluyor.

"Dört yıl geriye dönüp baktığımızda, Bush’un başkanlık döneminde yaptıklarıyla bir aday olarak kendine çizdiği imaj arasındaki farklılık bizi şaşırtıyor. Bush, 2000 seçim kampanyasında kendini bölen değil birleştiren bir lider olarak tanıtmıştı ama göreve geldikten sonra kendi tarzını dayatması seçmenler arasında uçurum yarattı. Bush, adaylığı sırasında alçak gönüllü bir dış politika vaat etti ancak başkan olunca sık sık kibirli tavırlar takınarak müttefikleri uzaklaştırdı. Kurultay başlarken Bush, kendisinin ve partisinin daha kibar ve nazik yönlerini öne çıkartması bekleniyor. Ancak bu kez bu imajı verebilmek, dört yıl öncekine göre daha zor görünüyor."

New York Post da, Cumhuriyetçi Parti Kurultayına ev sahipliği yapacak olan New York’un Demokrat Parti’nin kalesi olduğunu hatırlatıyor ve Cumhuriyetçilerin Kurultay için New York’u seçme nedenini 11 Eylül saldırılarından büyük darbe alan bu kentle dayanışma arzusuna bağlıyor. Gazete, Bush’un New York’taki kurultayda teröre karşı savaşta sağlanan başarıları vurgulayacağını da belirtiyor.

"Son üç yılın bütün korkutucu kehanetlere rağmen, 2001 yılının o korkunç gününden bu yana, amerikan topraklarında El Kaide veya müttefikleri tarafından bir saldırı düzenlenmedi. Ve Bush’un da 11 Eylül2le ilgili olarak söylediği gibi, “tam bir güvenlik içinde değiliz, ama daha güvenlikteyiz.” Kısacası, New York yeniden ileriye sıçrıyor. Bu hafta bütün ülkeye bu mesaj verilecek. Ayrıca, Başkan Bush da kendi mesajını iletecek: Amerika, küresel terör belasını bertaraf edinceye kadar mücadeleyi sürdürecek."

Christian Science Monitor ise, Irak’ın Necef kentinde haftalarca süren ve Ayetullah Sistani’nin arabuluculuğuyla sona eren çatışmaları mercek altına alıyor. Yaşanan olayların Şii lider Mukteda El Sadr’ın popülaritesini artırdığını belirten gazete, buna rağmen direnişin bir uzlaşmayla sona ermesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor

"Necef, kendi gelecekleri için mücadele eden Iraklıların ilk büyük sınavıydı. Bu işten kimin kazançlı çıktığı ise tartışmaya açık bir konu. Ancak, hükümet, hükümeti denetlemek için yeni kurulan Meclis, Sadr ve durumu kurtaran Büyük Ayetullah Ali El Sistani yani Irak’ta konuyla ilgili bütün taraflar tercihlerini siyasi süreçten yana kullandı. Şimdilik, kazanılan zafer budur."

XS
SM
MD
LG