Erişilebilirlik

Ayetullah Sistani Necef'te - 2004-08-26


Iraklı Şiilerin en önemli liderlerinden Ayetullah Ali el Sistani, son birkaç haftadır Necef kentinde devam eden çatışmaların durmasına yardımcı olmak amacıyla, bir konvoyla Basra'dan bu kente doğru yola çıktı. Sistani'ye yolculuğu boyunca binlerce yandaşı eşlik etti.

75 yaşındaki Sistani, kalbinden tedavi gördüğü Londra`dan dün Irak`a dönmüştü.

Sistani, üç haftadır ABD güçleriyle Amerika karşıtı Şii lider Mukteda el Sadr`ın milisleri arasında şiddetli çarpışmalara sahne olan kutsal Necef kentini kurtarmak için tüm Irak halkına kendisiyle birlikte Necef`e gitme çağrısı yapmıştı.

Sistani'nin yardımcıları, Şii liderin Necef'e giderek, çatışmaları durdurmak için Hazreti Ali Camisi'nde bir plan açıklayacağını duyurdu.

Cami, Necef'te direnen ve diğer Şii lider Muktada el Sadr adında çarpışan Şii milislerce, karargah olarak kullanılıyor.

Irak Başbakanı İyad Allavi, Şii lideri Mukteda Sadr yandaşlarının ayaklanmasının barışçı yollarla sona erdirilmesi için Necef'te 24 saat ateşkes emri verdi.

Allavi, Sadr'ın Mehdi Ordusu üyelerinin silahlarını bırakıp, Hz. Ali türbesinden olay çıkarmadan ayrılmaları durumunda af çıkarılacağı güvencesini verdi.

Allavi, Sadr'ın da çatışmaları durdurursa Necef'ten çıkması için güvenli koridor açacaklarını söyledi.

Bu arada Necef'te Amerikan birlikleri ve Şii direnişçiler arasındaki çatışmalar sürüyor. Kufe kentinde de bir dizi patlamanın duyulduğu bildirildi.

XS
SM
MD
LG