Erişilebilirlik

24 Ağustos 2004 - 2004-08-24


United Press International’ın dış haberler editörü Claude Salhani, Washington Times’ta yayınlanan makalesinde Irak’ın Necef kentindeki çatışmalardan dolayı İran’ı suçluyor. Şii lider Mukteda El Sadr’ın İran’ın desteğiyle hiç kazanma şansı olmayan bir çatışmaya girdiğini belirten Salhani, Tahran yönetiminin Necef’teki direniş üzerinden Amerika’ya başka bir mesaj vermek istediğini savunuyor.

"İran’ın verdiği mesaj şudur: “Washington, İsrail’i nükleer tesislerimizden ve niyetlerimizden uzak durmaya ikna et.” Aksi taktirde halen Necef’te süren çatışmalar başka bölgelere de sıçrayabilir ve yoğunlaşabilir. Başka türlü anlamsız görünen Necef’teki çatışmanın nedeni budur.. Ve son olarak belirtmek gerekir ki, şu anda varil başına 49 dolar olan petrol fiyatının yüksek olduğunu düşünenler, İran’la Amerika’nın askeri bir çatışmaya girmesi durumunda fiyatın 100 dolara çıkmasını da beklemelidir."

New York Times, Ortadoğu’nun bir başka sıcak noktasındaki gelişmeleri mercek altına alıyor. Bush yönetiminin İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesine destek vermesini eleştiren gazete, bunun Amerika’nın Ortadoğu’daki nüfuz ve itibarını daha da azaltacağını vurguluyor.

"Bush yönetiminin İsrail’in zor durumdaki başbakanı Ariel Şaron’a kısa vadeli destek sağlamak amacıyla aldığı bu kararın uzun vadeli maliyeti ağır olacak. Destek, İsrail ve Filistin’deki ılımlı unsurmarın moralini bozacak, Washington’un Avrupa’daki ve Ortadoğu’daki en yakın müttefiklerini hayal kırıklığına uğratacak ve halen tek barışçıl siyasi alternatif olan Amerika destekli yol haritası barış planına darbe vuracak. Ortadoğu’da barışı sağlamak için Bush yönetimi kadar az çaba harcayan bir yönetim son dönemlerde hiç görülmemişti. Ama şimdi yönetim bu tehlikeli ilgisizlikten, tamamen yıkıcı bir noktaya kaydığı izlenimi veriyor."

Washington Post ise, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Darfur bölgesindeki etnik temizliği durdurması için Sudan’a tanıdığı sürenin dolmak üzere olduğunu hatırlatıyor. Buna rağmen Darfur’da cinayetlerin hala sürdüğünü vurgulayan gazete, Sudan yönetiminin vurdumduymaz tavrını Batı’nın ciddi bir yaptırım tehdidinde bulunmamasına bağlıyor.

"Bu karanlık tabloda, zayıf da olsa tek umut ışığı Afrika Birliği’nin yaptıklarıdır. Gözlemcileri korumak amacıyla bölgeye 150 asker gönderen Afrika Birliği, Arap milisleri silahsızlandırmak ve sivilleri korumak amacıyla Darfur’a binlerce asker daha göndermeyi önerdi. Sudan hükümeti, önümüzdeki aylarda on binlerce sivilin daha ölmesini önleyecek bu fırsatı reddetti. Güvenlik Konseyi, 30 günlük süre dolunca bir Afrika gücünün bölgede konuşlanmasına yetki vermeli ve Hartum yönetiminin bunu kabul etmesini sağlamalıdır."

Christian Science Monitor muhabiri Owais Tohid ise, Pakistan hükümetinin Amerika’nın desteğiyle ülkede sayısı 20 bini bulan kuran kurslarını denetim altına alma çabasını haber yapmış. Haberde, kuran kurslarının önemli bir bölümünün radikal İslamcı gruplarla bağlantılı olduğu belirtiliyor.

"Amerika, Uluslararası Kalkınma Dairesi USAID aracılığıyla Pakistan’daki devlet okullarına açık destek verirken, hükümetin dini okullarda reform girişimine de perde arkasından yardımcı oluyor. Din adamları ve dini liderler reform girişimine şiddetle karşı çıkarken aydınlar arasında da girişimi farklı nedenlerle eleştirenler var. Aydınlara göre, hükümetin reform planı, kuran kurslarının paralel bir eğitim sistemi olarak meşruiyetini artıracak ve daha da güçlendirecek."

XS
SM
MD
LG