Erişilebilirlik

Norveç Polisi 'Çığlık' ve 'Madonna'nın Peşinde - 2004-08-23


Norveç polisi, Edward Munch'un, Pazar günü Oslo'daki bir müzeden çalınan 'Çığlık' ve 'Madonna' adlı yağlıboya resimleriyle silahlı soyguncuları arıyor.

Polise göre, hırsızlar milyonlarca dolar değerindeki tabloları ya fidye için ya da koleksiyoncuların siparişi üzerine çaldılar.

Dünyanın en ünlü tabloları arasında bulunan iki eserin yangına karşı sigortalı ancak hırsızlığa karşı sigortasız olduğu açıklandı.

Soyguncuların Munch Müzesi'ne rahatlıkla girip kolayca eserleri çalabilmesine öfkelenen sanatseverler hükümeti güvenlik önlemlerinin yetersizliğinden dolayı sert bir dille eleştiriyor.

"Çığlık" daha önce de hırsızların hedefi olmuştu. 1994'te Norveç haklı Lillehammer'deki Kış Olimpiyatları açılış törenine kilitlenmişken, iki hırsız, Oslo yakınlarındaki galeriye girerek Munch'un bu en ünlü eserini çaldı.

Uzun süren bir araştırma sonunda önce tablonun çerçevesinden bir parçaya bir otobüs durağında ulaşıldı, üç ay sonra da tablo bulundu. Bu tablo Pazar günü çalınan eserin bir benzeriydi.

1863-1944 yılları arasında yaşamış olan ünlü Norveçli dışavurumcu ressam Edvard Munch'ın sadece 4 orijinal örneği bulunan 'Çığlık' tablosu, modern insanın iç sıkıntısını, korku ve kaygılarını anlatıyor.

XS
SM
MD
LG