Erişilebilirlik

Olimpiyatlar Doping Skandallarıyla Çalkalanıyor - 2004-08-23


Atina’da yapılan 28’inci Yaz Olimpiyatları, doping skandallarıyla çalkalanıyor.

Bugün de bir Rus bayan atlet, doping yaptığı anlaşılınca, altın madalyasını geri vermek zorunda kaldı. Rus Olimpiyat yetkilileri, İrina Korjanenko’nun doping testi sonuçlarının pozitif çıktığını duyurdu.

Korjanenko, ikinci kez uluslararası bir karşılaşmada doping ihlalinde bulunduğu için, son olayın spor kariyerini sona erdirmesi bekleniyor.

Albina Komiç adlı diğer bir Rus bayan halterci de doping testinde pozitif çıktığı için Rus olimpiyat ekibinden ihraç edildi.

Dün de bronz madalyalı Yunan halterci Leonidas Sampanis’in doping testi pozitif çıkınca, madalyası elinden alınmıştı. Geçen hafta doping testine girmeyen iki Yunan atletin ardından Sampanis’in de dopingli çıkması, ev sahibi Yunanistan’ın Olimpiyatlardaki prestijini kötü etkileyeceğe benziyor. Yunanlı 2 süper atletin açılışa 24 saat kala doping testinden kaçmasıyla başlayan skandallar zinciri son günlerde giderek alevlendi ve siyasi boyut kazandı.

Önceki gün de Yunanistan’a halterde bronz madalya getiren ve doping yaptığı tespit edilince madalyası elinde alınan Leonidas Sabanis skandalı patladı. Bu son skandal Yunan siyaset dünyasını karıştırdı.

Skandalın ardından iktidarla muhalefet arasında karşılıklı suçlamalar başladı. Hükümet kaynakları, doping skandalının sorumlusu olarak Pasok iktidarını gösteriyor. Pasok’un Spor Bakanı Lianis’in yıllardır Yunanlı sporcuların doping yaptığını bildiğini ama bu sporcuları sakladığını iddia ediyorlar. Hatta Yunanlı aletlerin üç yıldır doping testi yapmak için gelen İsveçli test heyetlerinden kaçırıldığı ve bunun ardında da zamanın Spor Bakanı ve bütün spor teşkilatının bulunduğu iddia ediliyor.

Bazı gazeteler, İsveç'teki Yunan büyükelçisinin de yıllardır Atina'ya 'Ne yapacağız bu böyle sürmez' diye yazılar yazdığını bildiriyorlar. Kısacası, hükümet yetkilileri eski başbakan Kostas Simitis ve ekibini 'Başarı elde etmek için' her yolu denemekle suçluyorlar.

Pasok’lular ise bu suçlamaları reddediyorlar ve Karamanlis hükümetinin 6 aydır iş başında olduğunu, eğer bir gizlime söz konusuyla onların da bu suça ortak olduklarını savunuyorlar.

Bu arada tozlu raflardan kirli dosyalar da indirilmeye ve ortalığa saçılmaya başlandı. Yunan gazeteleri, doping testinden kaçıp Olimpiyatlardan çekilen 200 metre rekortmeni Kostas Kenteris’in antrenörü Çekos’un Simitis Hükümetine çok kirli teklifler yaptığını, Olimpiyatlarda Yunanistan’ın birçok altın madalya almasını sağlamak amacıyla doping vererek 150 atlet yetiştirmeyi teklif ettiğini , bunun için de 6 milyon euro istediğini iddia ediyorlar.

XS
SM
MD
LG