Erişilebilirlik

Katmandu’daki Maocu İsyan Sürüyor - 2004-08-21


Nepal’in kuşatma altındaki başkenti Katmandu’da bir polis memur öldürüldü. Polis memurunun motorsiklete binmiş iki kişi tarafından öldürüldüğü açıklanırken başka bir bilgi verilmedi.

Yetkililer saldırıdan Maocu isyancıları sorumlu tuttu.

Maocu isyancıların Katmandu’ya uyguladığı ambargo dördüncü gününe girerken başkent son iki gündür şiddet olaylarına sahne oluyor.

İsyancılar, hükümet tutuklu Maocuları serbest bırakıncaya ve tutuklu yandaşları hakkında bilgi verinceye kadar ablukayı sürdüreceğini söylüyor.

Nepal hükümeti dün, Katmandu’da girişilen bazı bombalı saldırılardan sonra tutuklandıktan sonra kaybolan Maocu isyancıların akibetini soruşturmayı kabul etti.

Kuşatma altındaki başkentte yiyecek darlığı başgösterdiği, ancak isyancıların taze yiyiecek yüklü bir düzine kamyonun Katmandu’ya girmesine izin vermesinden sonra sıkıntının bir ölçüde hafiflediği bildiriliyor.

Katmundu’da yayınlanan “Himal” adlı haftalık derginin yazıişleri müdürü Rajendra Dahal isyancıların, güçlerinin sadece kırsal alanla sınırlı kalmadığını göstermek istediklerini ve ablukayla bunun başardıkları görüşünde.

Dahal, “Varlıklarını başkentde de göstermek istediler. Katmandu vadisinde birtür baskı, birtür terör yaratmak istediler.” dedi.

Yerel haberlere göre Maocular, ablukayı Katmandu’nun Tibet sınırındaki kesimlerine genişletme tehditinde bulunuyor.

Nepal hükümeti, sekiz yıllık ayaklanması sonaerdirme amacıyla barış görüşmelerini yeniden başlatma önerdi ancak isyancılar masaya oturmak için katı şartlar önesürüyor.

Nepal’de komünist bir yönetim kurmak isteyen Maocularla sürdürülen savaşta bugüne kadar yaklaşık 10 bin kişi öldü.

Savaş, geçen yıl barış görüşmelerinin kesilmesinden sonra daha da şiddetlendi.

XS
SM
MD
LG