Erişilebilirlik

'Ebu Gureyb Skandalının Sorumlusu Gardiyanlar' - 2004-08-20


Irak’taki Ebu Gureyb hapishanesinde tutuklulara kötü muamele iddialarını soruşturan askeri komisyonun, skandaldan alt düzeydeki Amerikalı askerleri sorumlu tutması bekleniyor.

Olayla ilgili olarak şimdiye kadar 7 Amerikan askeri mahkemeye sevk edilmiş durumda.

Askeri komisyonun raporunu önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. Adının açıklanmasını istemeyen askeri yetkililer, raporda, suçun önemli bölümünün hapishanede görev yapan gardiyanlara ait olduğu sonucuna varıldığını söyledi. Komisyonun, üst düzey komutanların mahkumlara kötü muamele edilmesine ilişkin emir verdiğine dair bir delil bulamadığı da kaydedildi.

Şu ana kadar 7 asker mahkumlara kötü muamele ettikleri gerekçesiyle askeri mahkemeye sevk edildi. Nisan ayında, hapishanede çekilmiş ve mahkumlara kötü muamele edildiğini gösteren fotoğraflar medyada yayınlanmış ve dünya kamuoyunun tepkisini çekmişti.

Suçunu kabul eden bir asker, bir yıl hapis ile cezalandırıldı. Diğer zanlılar ise, mahkumları sorguya hazırlamak için üslerinden aldıkları emirle kötü muamelede bulunduklarını iddia etti. Bunlar arasında, çıplak Iraklı mahkumlarla gülümseyerek poz veren 21 yaşındaki er Lynndie England da var. England devam eden yargılaması sırasında “Çıplak Iraklıların yaptığı piramidin önünde durmam ve poz vermem istendi” diye konuşarak olaydan askeri üstlerinin sorumlu olduğunu söyledi.

Yakında yayınlanacak askeri rapor, Ebu Gureyb skandali ile ilgili 7 ayrı soruşturmadan sadece birisi. Soruşturmalar kötü muamelenin birkaç kişi ile sınırlı olup olmadığını belirlemeyi amaçlıyor.

Mayıs ayında konu ile ilgili Kongre’ye bilgi veren Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, skandalin bütün sorumluluğunu üstlenmiş ancak istifa çağrılarını reddetmişti.

XS
SM
MD
LG