Erişilebilirlik

ABD: İran'ın Kaygı Duymasına Gerek Yok' - 2004-08-19


İran ordusundan bazı generallerin, İran’ın kendisini tehdit altında hissetmesi halinde, Amerikan ve İsrail kuvvetlerine önleyici saldırı düzenlemeyi önerdikleri bildiriliyor.

İranlı generallerin, Irak ve Afganistan’daki Amerikan askeri varlığı konusunda kaygılı oldukları belirtiliyor. Savunma bakanı Ali Şamkani de el Cezire televizyonuna, Amerikan ya da İsrail kuvvetlerinin saldırıya hazırlandığı kanısına varırsa İran’ın, hareketsiz kalmayacağını açıkladı.

Tahran’ın nükleer programı ile ilgili gelişmeler, Amerika ile İran arasında gerginliği arttırmış bulunuyor.

İran inşa etmekte olduğu ilk nükleer santralin sadece elektrik üreteceğini savunuyor. Ancak Bush Yönetimi, İran’ın gizlice nükleer silah geliştirdiğinden kuşku duyduğunu belirtirken İsrail bunun gerçekleşmesine asla izin vermeyeceğini bildiriyor.

İranlı bir general dün, İsrail, İran’daki nükleer tesislere saldırmaya kalkarsa İsrail’in Dimona nükleer reaktörünü tahrip edecekleri tehdidinde bulundu.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adam Ereli, İran'ın, Irak'ta Amerikan kuvvetlerinin varlığı konusunda kaygı duymasına gerek olmadığını belirtti. Sözcü, Amerikan kuvvetlerinin Irak'ta Irak Geçici Hükümeti'nin davetiyle, ülkede istikrarı sağlamak amacıyla bulunduğunu ve İran'ı tehdit etmediğini bildirdi.

Sözcü, İran'ın nükleer programının ise Amerika'ya kaygılandırdığını belirtti. Ereli, Amerika'nın bu konuyu diplomatik yollardan izlemeye kararlı olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG