Erişilebilirlik

Rice: 'Irak'ta Şiddete Rağmen Umut Veren İşaretler de Var' - 2004-08-19


Washington'da, Barış Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Irak’tan olumlu sinyaller gelmeye başladığını ancak Amerikan halkının demokrasiye geçişin uzun zaman alacağını hatırlayıp sabırlı olması gerektiğini söyledi. Rice şöyle konuştu:

“Demokrasiye geçişin ilk adımlarını atan Iraklılara hoşgörüyle bakmalı; ortaya çıkan aksaklıkları hemen eleştirmekten kaçınmalıyız. Her atılan adımda demokrasiye geçiş sürecinin çöktüğünü düşünmek yerine, farklı etnik gruplardan oluşan bir demokrasiye işlerlik kazandırmanın ne kadar zaman alabileceğini hatırlamalıyız.”

Rice’a konuşmasının sonunda Irak konusunda Amerika ile Avrupalı müttefikleri arasındaki görüş ayrılıkları sorulduğunda, Beyaz Saray yetkilisi Amerika'yla Avrupalı müttefikleri arasındaki ilişkilerin güçlü olduğunu söyledi.

Rice, tüm müttefiklerin özgür ve demokratik bir Irak’ın oluşumu konusunda ortak görüşe sahip olduğunu belirtti. Ulusal Güvenlik Danışmanı, Amerika’yla müttefikleri arasında İran konusunda da ortak bir anlayışın oluşmaya başladığını vurguladı.

Rice, bir zamanlar İran’ın nükleer programları konusunda tek kaygı duyan ülkenin Amerika olduğunu ancak bugün diğer ülkelerde de Tahran’ın nükleer silah edinmeye çalıştığı inancının oluştuğunu belirtti. Rice şöyle dedi:

“İran’ın nükleer programlar konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi tüm uluslararası topluluğun, üzerinde görüş birliği içinde olduğu konulardan biridir ve bu alanda da ciddi kaygılar söz konusudur.”

Condoleezza Rice, konuşmasında Sudan’daki krize de değindi ve Birleşmiş Milletler’in Hartum hükümetine karşı aldığı yaptırım kararının, müttefikler arasındaki işbirliğinin son örneği olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Sanıyorum, Sudan hükümeti kendisine verilen 30 günlük süre içinde sorumluluklarını yerine getirmezse, bundan sonra atılacak adımlar - tüm seçenekler gözden geçirilerek - belirlenecektir.”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, Darfur krizinde çözümsüzlüğün Hartum hükümetinden kaynaklandığını söyledi.

XS
SM
MD
LG