Erişilebilirlik

KKTC Başbakanı ve Yardımcısı Ankara'da - 2004-08-18


Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri ele almak için Kıbrıs Türk Başbakanı Mehmet Ali Talat ve Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş bugün Ankara’ya gitti.

Talat ve Denktaş’ın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile başlayan görüşmelerinin gündeminde, Kuzey Kıbrıs üzerindeki tecridin kaldırılması yönünde uluslararası toplumun tutmadığı vaadler var.

Türkiye ise 'Rum Yönetimi ile Gümrük Birliği Anlaşması'nı imzalayın' baskısı yapan Avrupa Birliği karşısında çıkış arıyor. Ziyarette Rumların Avrupa Birliği’ndeki taktik savaşına verilecek karşılığın belirlenmesi bekleniyor. Kuzey Kıbrıs yöneticileri, Türkiye'den, Avrupa Birliği’nden Kuzey Kıbrıs için taviz koparmadan, Rumlarla Gümrük Birliği'ni imzalamamasını istiyor.

Yapılan toplantının yeni bir Kıbrıs stratejisi oluşturulmasına yönelik olduğu belirtiliyor.

Ziyaret öncesinde, Kuzey Kıbrıs Başbakanı Mehmet Ali Talat, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'a bir mektup göndererek, referandumdan bu yana ortaya çıkan gelişmelere ilişkin, kaygılarını dile getirdi.

Talat, 13 ağustos tarihli mektubunda, Avrupa Birliği tarafından gösterilen kararsızlık ve yavaşlıkla Rum tarafının engelleyici tutumundan yakınıyor.

Kıbrıs Rum kesiminin ise Talat ve Denktaş’ın Ankara ziyaretini yakından takip ettiği belirtiliyor. Rum basınında Kuzey Kıbrıs liderlerinin Dışişleri Bakanı Gül ile yapacakları toplantıda ele alınacak konulara ilişkin çeşitli spekülasyonlar yapılıyor.

Aralık ayında Türkiye’ye Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakereleri için tarih verilmesi öncesinde kritik bir eşiğe gelindiğini belirten Rum Fileleftheros gazetesinin, haberini, “Talat Ankara’ya gidip geliyor.Dışişleri Bakanlığı’nda Gümrük Birliği ve Maraş’la ilgili toplantı” başlığıyla verdi. Kuzey Kıbrıs Başbakanı Talat, geçen cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la İstanbul'da sürpriz bir görüşme gerçekleştirmişti.

Gazete bugünkü toplantıda Türkiye’nin Rum kesimiyle gümrük birliğine gitmesi konusunun görüşüleceğini savunurken, Rum basınının son dönemde sıkça dile getirdiği “Maraş’a karşılık Magosa limanında ticaret” iddiasını yineledi. Fileleftheros, Maraş konusunun Türk tarafını meşgul ettiğini ancak bu konuda Türk tarafının nasıl hareket edeceğini ve bu kenti Ankara’nın Avrupa Birliği beklentileri yönünde kullanıp kullanmayacağını belirginleştirmediğini savundu.

Talat ve Denktaş’ın temaslarını tamalayarak akşam saatlerinde Ankara’dan ayrılmaları bekleniyor.

XS
SM
MD
LG