Erişilebilirlik

İstanbul'da Sel Felaketi - 2004-08-17


İstanbul’da sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağış sonucu Alibeyköy, Çinçin ve Küçükköy dereleri taştı. Kentte yaşam adeta felç oldu. Su baskınları yaşanırken, mazgalların tıkalı olması nedeniyle Tem Otoyolu, çok sayıda ev, işyeri, okul, araç ve bazı yollar sular altında kaldı. TEM’den havalimanına giden yol da sel nedeniyle trafiğe kapatıldı. Birçok mahalleye de sel nedeniyle saatlerce ulaşılamadı.

Yer yer 2 metreyi bulan sel suyu alt yapı sorunlu semtlerdeki evleri bastı, otomobilleri sürükledi. İnsanlar çatılarda saatlerce mahsur kaldı. Botlarla ve ağır iş makinalarıyla kurtarma çalışmaları yürütüldü. Kentte bazı semtlerde saatte metrekareye düşen yağmur miktarı 52 buçuk kilograma ulaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Başkanı Mesut Pektaş, can kaybının olmadığını, bütün ekiplerin, gerek İSKİ, İtfaiye, Yol Bakım, ilçe belediyelerinin olay yerlerine yönlendirildiğini, Alibeyköy’de su baskını yaşanan yerlerin bulunduğunu, Güngören ve Esenler’de baskınlar olduğunu söyledi. Baskınların özellikle dere yatakları bölgelerindeki yapılanmalarda meydana geldiği belirlendi.

İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri gece boyunca su tahliyeleri dışında 42 olaya müdahale etti. Yenibosna’da fuel-oil yüklü tankerin toprak kayması sonucu devrilerek deposundaki akaryakıt park alanına yayıldı. İtfaiye akaryakıta köpük sıkarak olası yangın önlendi.

Suların çekilmeye başlamasıyla birlikte yağışın etkili olduğu bölgelerdeki binalarda mahsur kalan yüzden fazla kişi Afet Koordinasyon Merkezi, sivil savunma, polis ve ilçe belediyeleri ekiplerin çalışmalarıyla kurtarıldı.

AKOM açıklamasında, su baskını olan Alibeyköy bölgesinde dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından tahliye çalışması yapılmak istendiği, ancak yurttaşlarını evlerini terk etmek istemediği kaydedildi.

Öğle saatlerinde yağışın durması ve suların çekilmeye başlamasından sonra su baskınlarının boyutu da ortaya çıktı. Özellikle Alibeyköy’de caddelerde bulunan bine yakın ev ve işyeri, baskınlarından büyük zarar gördü.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile birlikte yaptığı ortak basın açıklamasında, su baskını yaşanan yerlerdeki sıkıntıları telafi etmeye çalıştıklarını söyledi. Bütün memnuniyetlerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu vurgulayan Topbaş şunları dedi:

'Bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Olan sadece mal kaybıdır. Bu konuyla ilgili valimizle de görüştüm. Hasar tespiti için acil bir komite oluşturuyoruz. Buradaki vatandaşlarımızın problemlerini tespit ettikten sonra değerlendirme yapılacak. Şu anda evleri hasar görmüş vatandaşların barınma ihtiyacını karşılayacak yerlerimizi hazırladık. 5 bin 50 kumanya gönderdik. Bu problemler umarım bundan sonra yaşanmaz. Tabii çarpık yapılaşmanın getirdiği sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Vatandaşları da razı ederek, onları üzmeden daha doğru bir yaşamı kendilerine hazırlayacağız”.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dere ve alüvyon yataklarındaki yerleşim yerlerinin raporlarını istediğini ve bu bölgelerin büyük bölümünü istimlak edeceklerini de kaydetti.

İstanbul Valisi Muammer Güler de, Alibeyköy'deki sel baskınından 200'ün üzerinde binanın etkilendiğini belirterek, Alibeyköy başta olmak üzere Bağcılar ve Esenler'de hasar tespit çalışmalarının başladığını bildirdi.

Güler, her yağmur yağdığında bu tablolarla karşılaşmamak için vadi ve dere yataklarıyla ilgili kalıcı çözümlerin getirilmesi gerektiğini söyledi.

Vali, "Kamulaştırmayla beraber kısmen kentsel dönüşümü içine alan bir çalışma yapılması gerektiğini” ifade etti.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, İstanbul`u etkisi altına alan ve bazı bölgelerde derelerin taşması sonucu vatandaşların mahsur kalmasına neden olan yağışın, bugün ve yarın da aralıklarla süreceğini, perşembe gününden itibaren bölgeyi terk edeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG