Erişilebilirlik

17 Ağustos 2004 - 2004-08-17


Başkan Bush’un Amerikan ordusunun dünya çapında yeniden konuşlandırılmasına ilişkin planı basında geniş yankı buluyor. New York Times, Avrupa ve Asya’daki 60 ila 70 bin Amerikan askerinin 10 yıl içinde geri çekilmesini öngören planı sert ifadelerle eleştiriyor. Gazete, planın uzun vadede ciddi bir stratejik önem taşımadığını, askeri ihtiyaçtan çok bazı ülkelerin Bush yönetimiyle ilişkilerine göre biçimlendiğini öne sürüyor.

"Bu planın önemli müttefiklere zarar vereceği, toplam maliyeti artıracağı ve olabilecek en kötü bir zamanda Kore yarımadasındaki caydırıcılığı azaltacağı ortada. Bush yönetimine göre plan soğuk savaş sonrasında ortaya çıkan tehditlerin coğrafi değişimiyle ilgili. Ancak Asya’da bu coğrafya o kadar da değişmedi. En büyük tehlike hala nükleer silah ürettiği sanılan Kuzey Kore’den geliyor. Avrupa’dan asker çekilmesinin tehlikesi ise şu anda kendini fazla hissettirmiyor ancak Almanya’daki Amerikan üslerinin finansmanının önemli bir kısmını bu ülke karşıladığı için oradan çekilmenin maliyeti yüksek olacak."

Amerikan İş ve Sanayi Konseyi’nden William Hawkins ise, Washington Times’ta yayımlanan makalesinde “Yeniden konuşlanma mı, yoksa geri çekilme mi?” sorusunu yöneltiyor. Bush yönetiminin ordudaki asker sayısını artırmamasını eleştiren Hawkins, yeniden yapılanma planının Amerika’nın caydırıcı gücüne de zarar vereceği görüşünde.

"İran ve Kuzey Kore, Irak deneyimi sonrasında Washington’un rejim değişikliği için yeni askeri harekatlara girişmekten kaçınacağı düşüncesiyle yeniden eski sertlik yanlısı tavırlarına döndü. Rejim değiştirme doktrini, Vietnam ve Körfez savaşlarına kıyasla Amerikan stratejik düşüncesinde önemli bir dönüm noktası oluştururken Irak’ın işgalini planlamadaki başarısızlık da Amerika’nın uzun süreli bir işgalden kaçınma isteğini ortaya çıkardı. Bush yönetimi, Clinton döneminden kalan askeri güç düzeyini koruyarak, ikinci başkanlık döneminde yeni bir dış müdahaleye girişmeyeceğinin sinyalini veriyor. Böyle bir varsayım, Amerika’nın düşmanlarını fazlasıyla sevindirecektir."

Washington Post gazetesi, Başkan Bush’un, Irak’tan asker çekeceğini söylediği için Demokrat rakibi John Kerry’yi eleştirdiğini hatırlatıyor ve Bush’un yurt dışındaki Amerikan askerlerinin önemli bir bölümünü geri çekeceğini açıklamasının şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. Gazete, planın Amerika’nın küresel liderlik arzusuna zarar vereceğini öne sürüyor.

"Çin Güneydoğu Asya’da etkisini giderek artırıyor. Önümüzdeki dört yıl boyunca başkanlık koltuğuna kim oturursa otursun, Tayvan’ın iddialı tavrına karşı artan Çin tepkisiyle karşılaşacak. Ve bölgedeki Amerikan askeri gücünü azaltmak bu sorunla başa çıkmak için iyi bir yöntem değil. Avrupa’da gerginlik daha az olsa da, bu Avrupa’nın daha önemsiz olduğu anlamına gelmez. Son dönemdeki sorunlar Bosna, Kosova, Afganistan ve Irak’ta yaşandı. Afrika bir başka kaygı nedeni."

New York Post’ta ise “Bin of çekme, bin isyan: Kürdistan’da yolculuk” isimli bir kitabın tanıtım dikkat çekiyor. Christiane Bird tarafından yazılan kitabın tanıtımını yapan Ralph Peters, Kürtlerin kendi devleti olmayan en büyük etnik grup olduğunu yazıyor:

"Bird, Kürtlere açıkça sempati duysa da, propaganda yapmıyor. Saddam Hüseyin rejiminin de, NATO üyesi demokratik Türkiye’nin de uyguladığı zulmü açıkça belirtiyor. Ancak, 1990’lı yıllarda Kuzey Irak’ta yaşanan iç savaş örneğinde olduğu gibi, Kürtlerin kendi kendilerine verdikleri zararı da görmezden gelmiyor. Bird, Amerikan dış politikasının geçmişte de, bugün de ve gelecekte de ayıplanacak bir çizgi izlediğine, Washington yönetiminin iyi bir şeyler yapar göründüğü zamanlarda bile kötü bir entrika çevirdiğine dair inancını yansıtmaktan da kaçınmıyor."

XS
SM
MD
LG