Erişilebilirlik

İstanbul Sular Altında - 2004-08-16


Orta Akdeniz ve Balkanlar`dan gelen ve son 10 yılın en kritik yağışlı hava dalgasının etkisi altına girdiği belirtilen İstanbul`da gök gürültülü sağanak yağış kentin büyük bölümünde yaşamı felç etti. İki gün sürecek yağış, kent yönetimini de alarma geçirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kente gündüz yağan yağmurun öncü olduğunu ve ciddi yağışın gece yarısı ile sabah saat 07.00 arasında beklendiğini açıkladı.

Yağışlar, kentte metrekareye ortalama 11 kilogram yağış bıraktı. Kadir Topbaş ayrıca, her şiddetli yağışta su baskınına uğrayan bölgelerde, riskli yapıların istimlak edileceğini söyledi. Topbaş, özellikle dere yataklarındaki hatalı yapılaşmaların bu kapsamda olduğunu belirtti. Belediye Başkanı, amaçlarının, İstanbul'da yaşayanların hayatlarının tehlikeye girmemesi olduğunu söyledi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, aşırı yağışın sele dönüşmesi ve evlerin boşaltılmasını gerektirecek bir durumda, buna izin vermeyen vatandaşlara zabıta marifetiyle duyuru yapılacağını söyledi.

İstanbul'da, Vali Güler'in talimatı üzerine saat 15.30'dan itibaren resmi daireler mesailerini erken bitirdi.

Alibeyköy ve Kağıthane gibi dere kenarındaki semtlerde yaşayan bazı İstanbullular da evlerini boşalttı. Eyüp’teki Küçükköy deresi civarında 200 hane boşaltıldı. Boşaltılan evlerin sakinleri, Belediye’nin Florya’daki tesisleri ile önceden hazırlanan yurtlara yerleştiriliyor. Aşırı yağışlar nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'nin helikopteri de seferber edilecek. Beklenen selin gerçekleşmesi halinde, itfaiye ekiplerinin giremediği bölgelere bu helikopterle müdahale edilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da bir yılda yağabilecek yağmurun bir saat içinde düşeceğini söyledi.

Alibeyköy başta olmak üzere tahliye için ikaz edilen bazı bölgelerde vatandaşların çoğunun ikazlarını dikkate almadıklarına işaret eden Topbaş, amaçlarının, İstanbul'da yaşayanların hayatlarının tehlikeye düşmemesi olduğunu söyledi.

Topbaş, yağış nedeniyle ortaya çıkacak acil durumlarda insan kurtarmak için bir helikopter kiraladıklarını, helikopterin hazır beklediğini belirtti.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü`nün de kentte etkili yağışa karşı tüm önlemleri aldığı bildirildi. İl Sağlık Müdürü Erman Tuncer, 112 Acil servis istasyonlarının personel sayısının artırıldığını ve teyakkuza geçirildiğini belirtti.

Yağışın gelmesiyle Marmara'da sıcaklıkların dört ile altı derece civarında düşeceği belirtildi.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, akşam saatlerinde kentin güney kesimlerini etkili olan yağışın ilerleyen saatlerde etkisini artırarak Marmara Bölgesi ve İstanbul'a yayılacağını kaydetti.

İstanbul'da Ağustos ayları ortalamasının metrekareye 23 kilogram olduğunu, bu ayın ilk 15 gününde ise metrekareye 46 kilogram yağış düştüğünü anlatan Yıldırım, 2002 yılı Ağustos ayının 136.5 kilogramla en fazla yağış alan, 2003 yılı Ağustos ayının da 0.1 kilogramla en az yağış alan dönem olduğunu belirtti. Yıldırım, 1974 yılı Ağustos ayında İstanbul'un bir günde 72.1 kilogram yağış aldığını hatırlattı.

XS
SM
MD
LG