Erişilebilirlik

Venezüella'da Son Raund Chavez'in - 2004-08-16


Venezüella’da dün yapılan referandum, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in görevde kalması yönünde sonuçlandı.

Kesinleşmeyen oylama sonuçlarına göre, seçmenler Chavez’in görevde kalmasına karar verdi. 14 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Venezüella’da, yoğun ilgiden dolayı, sandıklar gece yarısına kadar açık tutuldu.

En fazla petrol ihraç eden beşinci ülke olan Venezüella’nın Devlet Başkanı Chavez, muhalefet tarafından ülke ekonomisini batırmak ve Küba tarzı Sosyalist bir rejim kurmaya çalışmakla suçlanıyordu. Referanduma da, muhalefetin çabalarıyla karar verilmişti.

Popülist politika izleyen Chavez’in destekçileri ise, Chavez’in, ülkedeki yoksul çoğunluğa yardım ettiğini savunuyor. Eski ordu mensubu Chavez, iki yıl önce bir darbeyle görevden alınmış ancak taraftarlarının desteğiyle kısa süre içerisinde yeniden devlet başkanlığı görevine gelmişti.

Chavez konusunda yaşanan ayrılık, ülke içinde şiddetli bölünmelere yol açmış durumda. Chavez’e destek vermeyen Amerika ise, ülkenin petrol ihracatının bu durumdan etkilenmesinin, zaten rekor düzeye yükselen petrol fiyatlarını daha da artırmasından kaygılanıyor.

XS
SM
MD
LG