Erişilebilirlik

Necef'te Üç Amerikan Askeri Öldü - 2004-08-16


Irak’ın Necef kentinde yeniden patlak veren çatışmalarda üç Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. Amerikalı askeri sözcüler, olayla ilgili fazla ayrıntı vermedi.

Hafta sonu, radikal Şii lider Muktada el Sadr ve Irak hükümeti arasında yapılan görüşmelerin sonuç vermemesinin ardından, dün Şii milisler ve Amerikan birlikleri arasındaki yoğun çarpışmalar yeniden başladı.

Öte yandan dün Bağdat’ta başlayan ulusal konferansta, bir grup delege, Sadr yanlısı milislerle barış yapılmaması durumunda toplantıyı yarıda bırakıp ayrılmakla tehdit etti.

Üç gün sürecek Ulusal Konferansın, geçici hükümeti denetleyecek ulusal bir konseyin üyelerini belirlemesi bekleniyor.

Gazetecilerden Irak Hükümetine Kınama

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, medya mensuplarını Necef’ten çıkmaya zorlayan Irak geçici yönetimini kınadı.

Paris merkezli örgüt yaptığı açıklamada Irak yönetiminin bu uygulamayla haber alma özgürlüğünü engellediğini bildirdi.

Örgüt, Irak yönetiminden gazetecileri tekrar Necef’e almasını istedi. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, medyanın yerinin doldurulamayacağını vurgularken, insanlığa karşı işlenen suçların görgü tanıklarının gözlerinden uzak işlendiği uyarısında da bulundu. Irak polisi dün öğle saatlerinde gazetecilerden kenti terketmelerini istemişti.

Bu arada Nasıriye kentinde Fransız asıllı Amerikalı bir gazetecinin rehine alındığı bildirildi. Adı açıklanmayan gazetecinin bölgedeki arkeolojik yerler hakkında bir haber hazırladığı sanılıyor.

Gazetecinin ne zaman ve kimler tarafından kaçırıldığı ise henüz bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG