Erişilebilirlik

16 Ağustos 2004 - 2004-08-16


Florida sahillerini vuran Charley kasırgası, Irak’ta silah sesleri arasında toplanan Ulusal Konferans, Venezuela’da referandum ve Atina’da süren Olimpiyat oyunları, haftanın ilk gününde Amerikan gazetelerinde öne çıkan haberler arasında. New York Times, ise Sudan’ın Darfur bölgesindeki insanlık dramının hala sürdüğüne dikkat çekiyor. Şu ana kadar on binlerce insanın öldüğünü hatırlatan gazete, Sudan yönetiminin Arap milislere verdiği desteği sona erdirmesi durumunda bile daha on binlerce insanın ölmesinin beklendiğini kaydediyor. Gazete, felaketin boyutunun daha ne kadar artacağının ise, uluslararası topluluğun tavrına bağlı olduğu uyarısında bulunuyor.

"Sudan’a uygulanan baskının büyük kısmı Washington ve Londra’dan gelirken, komşuları fazla bir şey yapmadı. Darfur’da yerlerinden edilenlerin uzun vadede, sadece gıda ve tıbbi bakıma değil, evlerine dönerek yeniden hayatlarını kurmalarını sağlayacak bir koruma gücüne ihtiyacı olacak. Bu güç Arap Birliği, Birleşmiş Milletler ve diğer zengin ülkelerin mali yardımıyla Afrika Birliği ülkelerinden oluşturulmalıdır. Darfur’da halen Afrika Birliği ateşkes gözlemcilerini koruyan bazı Afrikalı askerler var. Artık, Afrika Birliği’nin Afrika’da insanlığın savunucusu olduğunu göstermesinin zamanıdır."

Christian Science Monitor ise, Asya’da giderek artan bir gerginliğe, Çin ve Japonya arasındaki ilişkilere dikkat çekiyor. İkinci Dünya savaşının sona ermesinin 59. yıldönümünde dört Japon bakanın savaşta ölen Japonlar anısına yapılan Yasukuni anıtını ziyaret etmesinin Çin yönetimini kızdırdığını belirten gazete, Asya’nın iki devi arasındaki ilişkilerin bütün dünya açısından önem taşıdığı görüşüne yer veriyor.

"Çin’in potansiyel bir süper güç olarak ekonomik ve siyasi açıdan bütün dünyaya meydan okuması, kendini Pekin yönetiminin Japonya’ya yönelik sert tavrında da gösteriyor. Çin ise, Japon liderlerin Çin tehdidi düşüncesini pasifizm politikasına son vermek amacıyla kamuoyu desteğini kazanmak için kullandığını düşünüyor. Çinli ve Japon liderler, 160 milyar dolarlık ticaret hacmine rağmen ilişkileri yumuşatmak için fazla bir çaba harcamıyor. Ancak İkinci Dünya Savaşı sonrasında Fransa ve Almanya’nın yaptığı gibi, Çin ve Japonya’nın da istikrarlı bir ittifak kurması gerekiyor."

Washington Times ise, Başkan Bush ile Demokrat Partili rakibi John Kerry’nin enerji politikalarını mercek altına alan bir makaleye yer veriyor. Detroit News yazarı Tom Bray’in imzasını taşıyan makalede, artan petrol fiyatlarının John Kerry’ye yaradığı savunuluyor. Ancak yazar, Kerry’nin alternatif enerji politikalarını gerçekçilikten uzak olmakla suçluyor ve Demokrat adayın “tek bir Amerikan askeri bile petrol için ölmeyecek” demesini eleştiriyor.

"Amerikan askerleri petrol ya da petrol şirketleri için ölmüyor. Dünya ticaret sistemi ve Amerika’nın ulusal güvenliği düzensizlik güçleri tarafından tehdit edildiği için ölüyor. Petrol fiyatlarındaki son artışın nedeni tam da bu düzensizliktir. İsteksiz ülkelere yeni bir düzen kabul ettirmek için önleyici çabaların ne kadar akıllıca bir iş olduğu tartışılabilir ama biz kendimizi yel değirmenlerinin yaratacağı refahla kandırırken, büyük önem taşıyan bölgelerin zorbalık, fanatizm ve terörizmin etkisine girmesini izlemekle yetinmek pek de ikna edici değil"

Londra’da yaşayan gazeteci Jonathan Power, Boston Globe için yazdığı makalede, İsveç’in maddi refah, eğitim, sağlık, yaşam süresi gibi açılardan dünyanın en başarılı ülkesi olduğunu vurguluyor. Yazar, İsveçlilerin ortak para birimi Euro’ya hayır dediğini hatırlatıyor ve küresel bir dünyada başarılı olmak için ulusal özelliklerden vazgeçmek gerekmediğini savunuyor.

"İsveçliler, bilinçli olarak Anglo-Sakson modelini tercih etmedi. Batı dünyasında gelirleri en fazla kesintiye uğrayanlar, gelirlerinin neredeyse yarısı vergi olarak kesilen İsveçlilerdir. İsveçliler, ulusal geliri artırmaktansa daha uzun süre tatili ve daha kısa çalışma süresini tercih ederler. Dışardan bakanlar, bir zamanlar kişi başına ulusal gelir açısından Avrupa’nın en zengin ülkesi olan İsveç’in artık bu özelliğini kaybettiğini söylüyor. Ama İsveçliler durumlarından memnun. Haber niteliği taşımayan bu ülkenin en büyük haberi, küresel bir dünyada bile farklı olunabileceğini göstermesidir."

XS
SM
MD
LG