Erişilebilirlik

Türkiye, Irak'ta PKK Varlığına Son Verilmesini İstedi - 2004-08-16


Irak Geçici Devlet Başkanı Gazi El Yaver, PKK konusunda Ankara’ya güvence verdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise Gazi El-Yaver’den, PKK’nın Irak’taki varlığına bir an önce son verilmesini istedi

İki günlük resmi ziyaret için Ankara’da bulunan Irak Geçici Devlet Başkanı Gazi El Yaver ilk günkü temaslarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştü.

Haziran ayında Irak’ta egemenliğin geçici hükümete devredilmesinin ardından “Irak Devlet Başkanı” sıfatıyla bir dış ülkeye yaptığı ilk resmi ziyarette El Yaver, Cumhurbaşkanı Sezer’le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalar yaptı.

Türk şoförlerin Irak’ta hedef haline gelmesi, PKK-KONGRA GEL'in Irak'taki varlığı ve bölgeyle ilgili diğer gelişmelerin ele alınmasının beklendiği görüşme sonucu yapılan açıklamalar tahminleri doğrular nitelikteydi. Cumhurbaşkanı Sezer Irak Devlet Başkanı Gazi El Yaver’den, PKK’nın Irak’taki varlığına bir an önce son verilmesini istedi.

Yeni Irak’ın terör örgütlerine barınak oluşturmaması gerektiğini söyleyen Sezer’in bu uyarısına yanıt veren El Yaver ise, “Herhangi bir kuruluş veya teşekkülün komşularımızın güvenliğine tehlike teşkil edecek şekilde barındırılmasına izin vermeyiz, göz yummayız” dedi. El Yaver iyi komşuluk ilişkilerinin, ülkelerin birbirlerinin iç işlerine karışmamasını gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Sezer’den basın toplantısında Kerkük ile ilgili açıklamalar da geldi. Sezer, farklı grupların birarada yaşadığı Kerkük'ün statüsüne ilişkin olarak uyarıda bulunurken, bu gruplardan birinin kenti sahiplenmeye kalkışmasının, Kerkük'ün ve Irak'ın istikrarını tehlikeye düşüreceğini kaydetti.

Sezer, Irak'la ticaretin daha güvenlibir şekilde yapılması için etkin önlemlerin de en kısa zamanda alınmasını istedi. Görüşmelerin devam ettiği sırada ise Irak’ta iki Türk kamyon şoförünün daha rehin alındığı öğrenildi.

Irak'ta çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde Ankara'ya gelen Gazi El Yaver'den ülkedeki gidişatla ilgili bilgi de alınırken Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Irak geçici hükümetinin bütün çabalarına rağmen ülke genelinde güvenlik ve istikrarın sağlanamamasını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.

Irak Geçici Devlet Başkanı El Yaver, Sezer ile görüşmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi.

Bu görüşmeye Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Ticaret Bakanı Muhammed Mustafa El Cuburi de katıldı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile de görüşen El Yaver, daha sonra Gül'ün Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda verdiği akşam yemeğine katıldı.

Irak Geçici Devlet Başkanının temaslarını tamamladıktan sonra yarın Türkiye den ayrılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG