Erişilebilirlik

Schröder Türkiye'nin AB Üyeliğine Desteğin Süreceğini Söyledi - 2004-08-13


Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Balkanlar’a yaptığı ziyaretin ikinci gününde Bulgaristan’da temaslarda bulundu ve Bulgar meslektaşı ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında; Türkiye’nin AB üyeliği konusunda verdiği desteğin süreceğini belirtti.

İç politikada oldukça sıkıntılı günler geçiren Başbakan Gerhard Schröder aradığı morali ve ilgiyi Balkanlarda buldu. Schröder’in dünkü durağı Romanya’ydı. Romanya Başbakanı Adrian Nastase ve Devlet Başkanı İon İlliescu ile görüşen Schröder, sürdürülen reform çalışmalarının devamı halinde Kasım ayındaki AB zirvesine kadar üyelik müzakerelerinin tamamlanabileceğine dikkat çekti.

Schröder’in Romanya ziyaretinin kendisi için kişisel bir anlamı vardı, o da Romanya’da hayatını kaybeden babasının mezarını ziyaret etmesiydi. Baba Fritz Schröder, Başbakan Schröder’in doğumunun hemen ardından kıdemli onbaşı olarak Romanya’ya gitmiş ve savaşta ölmüştü. Fritz Schröder’in nerede yattığı aile bireyleri için uzun yıllar bir muamma olarak kaldı ancak bundan üç yıl kadar önce başbakanın kız kardeşi tarafından mezarın Romanya’da olduğu ortaya çıkartıldı.

Schröder'in Romanya gezisi iş adamlarını da memnun etti. Alman ve Romen şirketleri arasında yaklaşık 800 milyon Euro’luk iş anlaşması imzalandı. Schröder, Romanya’nın ardından bugün de Bulgaristan’ı ziyaret etti. Bulgaristan Başbakanı Simeon Saxe-Coburg Gotha ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısı ise Türkiye açısından oldukça büyük anlam ifade ediyordu.

Schröder Türkiye’nin AB’ne üyeliği konusu ile ilgili olarak: ‘Türkiye’nin birliğe yakınlaşması karşısında biz de cesur bir adım atmalıyız. Kendilerine verdiğimiz destek sözünün arkasında durmamız şart. Böylelikle Ankara da yaptığı roformları sürdürebilsin, geliştirebilsin. Ben Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesi konusunda elimden geleni yapacağım.’ diye konuştu. Schröder ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne dahil edilmesi ile Avrupa’yı daha iyi bir geleceğin bekleyeceğini, Dünya’ya örnek teşkil edecek bir barış ve güven ortamı yaratılabileceğini söyledi. Schröder AB komisyon raporunun da Türkiye’nin lehine olacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Basın toplantısında Irak konusunu da değinen Almanya Başbakanı ‘Oradaki gelişmeleri dikkat ve endişe ile takip ediyoruz. Irak’ta yaşananlar orada askeri olsun olmasın, yeniden yapılanmada yer alsın almasın bütün herkesi ilgilendirmektedir ve herkes bir an önce bölgede kalıcı barışın sağlanmasını arzulamaktadır’ şeklinde konuştu. Alman uzmanların Birleşik Arap Emirlikleri’nde Iraklı polis ve askeri personelin eğitimine destek verdiğini de belirten Schröder, bugüne kadar Irak konusunda izlediği politikadan sapmadıklarını, bundan sonra da tutumlarında bir değişiklik olmayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG