Erişilebilirlik

AB: 'Darfur'da Soykırım Yok'  - 2004-08-10


Birleşmiş Milletler, Sudanlı isyancı grupların Darfur’daki çocuklar için aşı kampanyasına izin vermeyi kabul ettiğini açıkladı.

Anlaşma, geçen hafta Eritre’de Birleşmiş Milletler temsilcileriyle Sudanlı iki isyancı örgüt arasındaki görüşmelerde sağlandı. Anlaşmaya göre, 500 bin Darfurlu çocuğa kızamık ve çocuk felci aşısı yapılması öngörülüyor.

Öte yandan, Avrupa Birliği’nin Sudan’a gönderdiği heyet, ülkenin Darfur bölgesinde büyük şiddet olayları yaşandığını ancak bu durumun soykırım olarak nitelenemeyeceği sonucuna vardı.

Avrupa Birliği heyeti, Darfur’da birçok kişinin öldürüldüğünü ve köylerin ateşe verildiğini belirtti. Sudan hükümeti Darfur’daki olaylardan sorumlu tutulan Arap milislerin silahsızlandırılmasıyla ilgili planı onayladı. Birleşmiş Milletler’le ortak hazırlanan plan, katliamlara karışan Arap milislerin cezalandırılmasını da öngörüyor.

Birleşmiş Milletler, Sudan’a 30 Temmuz’da milisleri silahsızlandırması için 30 gün süre tanımış, aksi takdirde yaptırımlara hedef olacağını bildirmişti.

Sudan hükümeti, Darfur’daki iki isyancı örgütle görüşmelere yeniden başlayacağını da bildirdi. Görüşmeler 23 Ağustos’ta Nijerya’da yapılacak.

XS
SM
MD
LG