Erişilebilirlik

10 Ağustos 2004 - 2004-08-10


New York Times, bugünkü baskısında Irak’ta egemenliğin devrinden bu yana geçen altı haftalık süreyi değerlendiriyor. Gazete başmakalesinde, Başbakan İyad Allavi’yi ülkeyi otoriter bir anlayışla yönetmekle suçluyor. El Cezire’nin Bağdat bürosunun kapatılmasını buna örnek gösteren New York Times, bu yasağın Irak’taki şiddet olaylarının durdurulmasına hiçbir faydası olmayacağını savunuyor:

"Arap dünyasında milyonlarca insan, kendi hükümetlerinin sessiz kalmayı tercih ettiği haberleri El Cezire’den izleyebiliyor. Bu nedenle El Cezire otoriter Arap yönetimleriyle bir çok kez çeşitli sorunlar yaşadı ve Allavi’nin de bu yönetimlerin peşinden gitmeye o kadar istekli olmaması gerekir. Allavi yönetiminin daha demokratik bir Ortadoğu’da daha demokratik bir Irak için adımlar atması bekleniyordu. Ancak El Cezire’ye karşı attığı adımlarla tam tersini yapıyor."

Ulusal güvenlik danışmanı Condeleezza Rice’ın İran’a karşı gizli operasyonlar düzenlenebileceği yönündeki açıklaması Tahran - Washington ilişkilerini yeniden gündemin üst sıralarına taşıdı. Washington Post’ta Ferid Zekeriya imzasıyla yayımlanan makalede, İran’a karşı izlenecek politikanın başkanlık seçimi kampanyasının da önemli bir parçası haline geldiği vurgulanıyor ve İran’ın nükleer silah programının önlenmesi için Avrupa’nın daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiği ifade ediliyor:

"Avrupalılar Washington’a bir plan sunabilirler ve Washington’un ödüllendirme politikasını benimsemesi durumunda İran’la doğrudan ilişkiye girebilir. Tahran’ın, uzun süredir beklediği bu adıma karşılık, nükleer hedeflerinden vazgeçmesi istenebilir. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için İran’ın aktif ve zorlayıcı bir rol üstlenmeyi istemesi gerekiyor. Kendini sadece Amerikan politikasını eleştirmekle sınırlamayıp bir partner olarak görmeli ve nükleer silahlanmanın tehlikelerini birlikte azaltmaya çalışmalıdır. Bunu da, John Kerry’ye bir iltimas olması için değil, kendi vatandaşlarına ve tüm dünyaya karşı sorumluluğunun gereği olarak yerine getirmelidir."

Washington Times ise İran konusunda daha sert bir tavra yer veriyor. James Hackett imzalı makalede, İsrail’in 1981 yılında Irak’ın nükleer tesislerine karşı giriştiği hava harekatı hatırlatılıyor ve şimdi hem Washington’da hem de Tel Aviv’de İran’a karşı da benzer bir önleyici operasyonun tartışıldığı kaydediliyor.

"İran’ın İsrail ve Ortadoğu’nun istikrarına oluşturduğu tehdit çok net ve bu tehdit giderek artıyor. İngiltere, Fransa ve Almanya’nın on aydır sürdürdüğü diplomatik çabalar sonuçsuz kaldı. Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra, İsrail, İran’ı bir numaralı düşman olarak görüyor. Ve İran da Siyonist devlet ile müttefiki Amerika’nın baş düşmanı olduğunu açıkça belirtiyor. Mevcut tehlike ve İran’ın cüretkarlığı arttıkça, Amerikalı ve İsrailli yetkililer de, İran’ın nükleer tesislerine yönelik muhtemel bir saldırıdan bahsetmeye başladı. Eğer Birleşmiş Milletler, anlamlı bir yaptırım uygulamayı kabul ederse, önleyici bir saldırıdan kaçınmak mümkün olabilir. Aksi taktirde İran, şer ekseninde gururun aptallığını öğrenecek ikinci ülke olabilir."

Christian Science Monitor ise, Pazar günü devlet başkanı Hugo Chavez’in görevden alınıp alınmayacağı konusunda referanduma gidecek olan Venezüella’daki gelişmeleri mercek altına alıyor. Washington yönetiminin geçmişte Chavez karşıtlarını desteklediğini hatırlatan gazete, petrol ihtiyacının 1/8'ini bu ülkeden karşılayan Amerika’nın son günlerde bu tavrını değiştirdiğine dikkat çekiyor:

"Amerikan ekonomisinin bugünlerde en son ihtiyaç duyduğu şey yeni bir petrol krizi. Referandumda sonucun birbirine yakın olması veya referanduma hile karıştırılması Venezüella’yı yeniden son yıllarda yaşanan darbe tehditleri ve sokak eylemleriyle karşı karşıya bırakabilir. Amerika, akıllıca davranarak her iki tarafa da şiddetten kaçınmaları için baskı yapmanın öncülüğünü Amerika Devletler Örgütü’ne bıraktı. Muhalefetin toparlayıcı bir lider çıkaramaması ve içerdiği şiddet potansiyeli nedeniyle izlenecek en doğru yol, tarafların yasal sınırlar içinde kalmasını ve tabii, petrol akışının da devam etmesini sağlamaktır."

XS
SM
MD
LG