Erişilebilirlik

'Petroldeki Artış Psikolojik' - 2004-08-10


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC, fiyatlarda istikrarı sağlamak için birliğe üye olmayan ülkelerle görüşeceğini açıkladı.

Rusya ve Angola gibi petrol üreticisi ülkelerle görüşmeler gelecek ay yapılacak.

OPEC’e üye 11 ülkenin petrol bakanları ise Eylül ortasında konuyu görüşmek için biraraya gelecek.

Dünya petrol rezervinin önemli bölümüne sahip OPEC, toplam talebin yüzde 40’ını karşılıyor.

Bu arada, ham petrolün varili dün New York Borsasında 44 Dolar 95 cent’e çıktı. Irak ve Rusya’dan gelen olumsuz haberler, fiyatlarda artışın sürebileceği kaygısına yol açtı.

Merkezi New York’ta bulunan finans kuruluşu Refco Group’ta enerji uzmanı olarak görev yapan Marshall Steeves, fiyatlardaki artışın arzla ilgili olmadığını söylüyor. Uzman, gazete manşetlerinin yarattığı kaygıların artışta etkili olduğunu savunuyor:

“Artış tamamıyla psikolojik. Rus Petrol şirketi Yukos ve Irak’taki durum yüzünden ortaya çıkan, korkuya bağlı fiyat artışının sürdüğünü görüyoruz.”

Irak’ın güneyindeki petrol tesislerine Şii din adamı Mukteda El Sadr’a bağlı milislerin saldırma olasılığı üretimin durmasına yol açtı. Irak, Orta Doğu’nun beşinci en büyük petrol üreticisi ve toplam üretimin yüzde sekseni ülkenin güneyinden Basra üzerinden satılıyor.

Bu arada, Rus yetkililer vergi alacaklarını tahsil amacıyla, Yukos petrol şirketinin mal varlığına el koymak için harekete geçti. Ancak yetkililer üretimin devam edeceğine söz verdi.

Bir diğer petrol üreticisi Venezüella’da, bu ay Devlet Başkanı Hugo Chavez için referandum yapılıyor. Geçmişte bu ülkedeki petrol üretimi geçici süre durmuştu.

Enerji uzmanı Marshall Steeves, istikrarsızlıklara rağmen, kısa vadede Amerikalı tüketicilerin büyük fiyat artışlarından etkilenmeyeceğini tahmin ediyor:

“Ham petrol ithalatı, günde 10 milyon varili aşarak, hala yüksek bir düzeyde seyrediyor. Bu da stoklarımızın artmasıyla sonuçlandı. Eylül ayının altısına kadar fiyatların sabit kalmasını bekliyorum.”

Enerji Bakanı Spencer Abraham ise Kongre’den enerji yasa tasarısını onaylamasını ve Amerika’daki petrol üretiminin arttırılmasına izin vermesini istedi. Bakan, Bush Yönetiminin petrol fiyatlarını dizginlemek için Amerika’nın stratejik petrol rezervlerini kullanmayı düşünmediğini de vurguladı.

XS
SM
MD
LG