Erişilebilirlik

İran'la Irak Arasında Gerginlik - 2004-08-08


Irak’ın, casusluk yaptıkları gerekçesiyle 4 İranlıyı gözaltına alması, iki ülke arasında gerginliğe yol açtı.

İran, Tahran’daki Irak Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, 4 İranlı hakkındaki iddialara açıklık getirilmesini, isteyeceğini bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Irak’tan, casusluk suçlamasıyla tutukladığı 4 İranlı hakkındaki bu iddialarını kanıtlamasını istedi. Dün Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü 4 İranlı istihbarat görevlisinin gözaltına alındığını; bu kişilerin casusluk ve sabotaj planları hazırlamakla suçlandığını bildirmişti.

İranlı yetkililer de bu gelişme üzerine Tahran'daki Irak maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı ve iddiaları doğrulayacak kanıtlar sunulmasını istedi.

Irak bir süredir ülkeye yasadışı yollardan giren binlerce İranlıyı yakalamaya çalışıyor. Bu İranlıların çoğu, Kerbela ve Necef gibi kutsal yerleri ziyaret etme amacıyla Irak’a gittiklerini söylüyor. Kahire Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Emel Hamada, Tahran’ın, hem Irak hem de Amerika’daki siyasi konjonktürden yararlanıp, Irak’ta nüfuzunu artırmaya çalıştığını söylüyor ve şöyle diyor:

"İran, Amerikan yönetiminin önümüzdeki birkaç ay boyunca başkanlık seçimlerine odaklanacağını, bu nedenle Beyaz Saray’ın Ortadoğu’daki gerilimi daha da artırmak istemeyeceğini biliyor. İranlılar, Irak'taki geçici yönetimin yeterince güçlü olmadığının da farkındalar. Onun için Irak’ta nüfuzlarını artırmaya çalışıyor, ödünler koparmayı amaçlıyorlar."

Kahire Üniversitesi Siyaset bilimi Profesörü Emel Hamada, İran’ın Irak’a casus gönderdiğine emin olduğunu söylüyor. Hamada, bununla birlikte, İran’ın yalnız olmadığını Ortadoğu ve Batı ülkelerinin de Irak’a istihbaratçı gönderdiğine inandığını kaydediyor.

Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, Iraklı yöneticilere seslendi ve iki ülke arasında gerginlik yaratmamalarını istedi.

Irak geçici yönetimi de işbirliği çağrısında bulundu ve Tahran’dan, ortak sınırdan kaçak geçişlerin önlenmesi konusunda yardım etmesini istedi.

Bağdat, Irak’taki bazı terör eylemlerini İran’da üslenen militanların düzenlediğine de inanıyor.

Geçen ay, Irak Savunma Bakanı Hazım El Şalan, İran’ı en büyük düşman ilan etmiş ve Tahran’ın Irak’ın içişlerine karıştığını iddia etmişti. İran hakkındaki bu suçlamaları reddediyor.

XS
SM
MD
LG