Erişilebilirlik

'Atina Olimpiyatlara Hazır' - 2004-08-08


Yunanistan, 13 Ağustos’ta yapılacak Olimpiyat Oyunları açılış töreni için, 35 bin askeri daha görevlendirdi.

Olimpiyat oyunlarında güvenliği sağlamak için, 70 bin asker ve polis görev yapacak. Yetkililer, bunu, Yunanistan tarihinde, barış döneminde girişilen en büyük askeri seferberlik olarak niteliyor.

13 Ağustos’daki açılış törenleri yaklaşırken, Yunanlı yetkiler 35 bin askeri daha göreve çağırdı. Bu askerler, daha çok Atina’dan uzak, düşük nüfuslu bölgelerde devriye görevi yapacak.

Atina’daki yoğun güvenlik önlemleri çerçevesinde kentin bütün cadde ve sokak köşelerinde silahlı görevlilere rastlanıyor. Ancak yetkililer bunun, sadece başlangıç olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz günlerde Yunan Deniz Kuvvetlerine bağlı bir mayın tarama gemisi, Pire Limanında patlayıcı madde tehlikesine karşı arama yaptı. Yunan adalarına yapılan gemi seferleri için Pire limanı kullanılıyor. Ayrıca olimpiyatlar sırasında birçok konuk, limanda demirleyen lüks yolcu gemilerini otel olarak kullanacak. Olimpiyatlara katılan Amerikan ekibine başkanlık edecek olan eski Başkan George Bush da Pire Limanındaki bir yatta kalacak.

Yunan hükümetine maliyeti bir buçuk milyar dolar olarak tahmin edilen yoğun güvenlik önlemlerine rağmen, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge, olimpiyatların şenlikli bir havada geçeceğini söylüyor. Rogge, oyunlar için Atina’ya gelişinde yaptığı açıklamada, yapılan hazırlıkların, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni tatmin ettiğini bildirdi. Rogge şöyle konuştu:

“Atina’nın hazır olduğundan eminim. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, her zaman için Yunanlı dostlarımıza güvenmiştir. Düzenleme Komitesinin ve hükümetin verdiği sözlerin yerine getirileceğinden şüphe etmedik. Böyle olduğu için çok mutluyum, ve başarılı geçeceğinden emin olduğum Olimpiyat oyunlarına doğru ilerliyoruz.”

Ancak Yunan halkının bir bölümü, alınan güvenlik önlemlerinde fazla ileri gidildiğini ve kişisel özgürlüklerin sınırlanmasından mutlu olmadığını belirtiyor. Örneğin, bazı eylemciler, başkentin her yanına kurulmuş olan emniyet kameralarının yerlerini göstermek için, sprey boya ile işaretler yapıyorlar. Son derece hassas kameralarla donatılmış izleme balonunun, Atina semalarında devriye gezmesi de birçok kişiyi rahatsız ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Meksikalı bir televizyon haber ekibinin, Pire Limanında çekim yaparken sahil güvenlik ekipleri tarafında tutuklanıp dövüldüğü yolundaki haberler tartışmalara yolaçtı. Yunan askerlerinden davacı olan Meksikalı gazeteci Eduardo Salazar, askerlerin kendilerini öldürmekle tehdit ettiğini söyledi.

Güvenlik konusundaki tedirginliklere rağmen, Atina, olimpiyat heyecanıyla canlanmaya başladı. Son birkaç yıldır hazırlıklara odaklanmış, çeşitli sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmış olan Atina, sonunda, dünyanın en büyük spor olayına ev sahibi olduğunun farkına varıyor.

Atina’nın merkezini, Olimpiyat Köyüne bağlayan yollar ve tramvay sistemi son günlerde tamamlandı. Yeni dikilen ağaçlara bayraklar asıldı, yollarda olimpiyat trafiği için ayrılan trafik şeritleri turuncu boyalarla belirlendi.

Ulaşım konusunda yaşanabilecek sorunlar, trafiği sık sık kilitlenmesiyle ünlü Atina için, oldukça ciddi bir kaygı konusu... Ancak gözlemciler, Atinalıların, şaşırtıcı bir şekilde, sporcular için ayrılmış olan özel trafik şeritlerine saygı gösterdiğini söylüyor.

Olimpiyat heyecanı gittikçe artarken Yunanlı yetkililer sık sık Olimpatlar konusunda açıklamalar yapıyor. Başbakan Costas Kamanlis, son demeçlerinden birinde şöyle konuştu:

“Bu aşamaya hep beraber geldik. Hep beraber, amaçlarımıza erişeceğiz. Amacımız, mümkün olan en sıkı güvenlik tedbirleri arasında, olağanüstü bir Olimpiyat düzenlemektir.”

Başbakan Karamanlis, Yunan hükümeti, Yunan Olimpiyat Komitesi ve tüm ülke için, Atina’nın bu yılki oyunlara ev sahipliği yapacak kent olarak ilan edildiği yedi yıl öncesinden buyana bekledikleri an geldi. Yetkililer, kısa bir süre öncesine kadar beklenenden az olan bilet satışlarının da son günlerde hızlandığını, halkın 13 Ağustos’da başlayacak oyunların havasına artık iyice girdiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG