Erişilebilirlik

Henri Cartier-Bresson'un Ardından - 2004-08-07


20’nci Yüzyıl fotoğrafçılığına damga vuran Henri Cartier-Bresson, bir asra yakın süren yaşamını, bu hafta başında sessiz sedasız noktaladı.

Dünyanın en çok tanınan fotoğraf ustalarından biri olmasına rağmen, Cartier-Bresson’un yaşamı da, ölümü kadar sessizdi. 96 yaşında Fransa’daki evinde ölen kadraj ustası, 30 yıl önce profesyonel fotoğrafçılığı bırakmıştı, ancak geride bıraktığı eserler, kendisinden sonraki profesyonellere yol gösterdi.

Hayatının son yıllarını, çok sevdiği resim yapmaya ayıran Cartier-Bresson, yaşamı boyunca siyah-beyaz fotoğrafta bir marka oldu. 'Decisive Moment-Mutlak An' diye nitelendirdiği ve insan yaşamının en anlamlı anını yakalamayı başardığı fotoğraflar, haber fotoğrafçılığında çığır açtı.

Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdürü Abdurrahman Antakyalı, Alparslan Esmer’e Cartier-Bresson’un dünya basın foroğrafçılığına katkısını anlattı.

Gazi Üniversitesi'nde 'Basın Fotoğrafçılığı' dersi veren Antakyalı, ayrıca Cartier-Bresson'un 1940lı yıllarda birkaç arkadaşıyla başlattığı profesyonellik anlayışının, bugüne kadar Türkiye'deki haber fotoğrafçılığına ne kadar yansıyabildiğini anlattı radyomuza.

20 yıla yakın bir süredir basın fotoğrafçılığı yapan Abdurrahman Antakyalı, 'bir asırlık usta fotoğrafçının' yaşamını, tarzını, fotoğraf dünyasına kazandırdıklarını ve fotoğrafta bir yüzyılı nasıl etkilediğini, Amerika'nın Sesi radyosuna değerlendirdi.

Söyleşinin tamamını, Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG